Kezdőlap > Hírek > Endohallucinogén sejthalál ellen
endohallucinogén dmt

Endohallucinogén sejthalál ellen

A tobozmirigyben és a tüdőben termelődő, valamint számos pszichedelikus hatású növényben is megtalálható DMT védi az agy és az immunrendszer sejtjeit a hipoxia káros hatásától; gyógyszerként használva életmentő lehet, írják magyar kutatók a Frontiers in Neuoroscience-ben.

A dimetil-triptamin – DMT – az egyik legerőteljesebb pszichedelikus hatású molekula, ami többek között az emberek és általában az emlősök agyában, és számos növényfajban is termelődik. A növényi DMT-t sámánutazásokban használják, a természetesen termelődő, endohallucinogén DMT pedig a hipotézisek szerint közreműködik az álom és a halálközeli élmény kialakításában.

Magyar kutatók napokban megjelent tanulmánya arra hívja fel a figyelmet, hogy az endogén DMT-nek az is a feladata, hogy védi az agy és az immunrendszer sejtjeit a hipoxia által kiváltott stresszhatástól (Attila Szabo, Attila Kovacs, Jordi Riba, Srdjan Djurovic, Eva Rajnavolgyi, Ede FrecskaThe Endogenous Hallucinogen and Trace Amine N,N-Dimethyltryptamine (DMT) Displays Potent Protective Effects against Hypoxia via Sigma-1 Receptor Activation in Human Primary iPSC-Derived Cortical Neurons and Microglia-Like Immune Cells).

A tudatállapotok tudományos vizsgálatát támogató Beckley Alapítvány beszámolójaszerint a kutatók három típusú humán sejttel folytattak kísérleteket: indukált pluripotens őssejtekből kialakult kérgi neuronokkal, továbbá a baktériumok és rákos sejtek elpusztításában kulcsfontosságú monocitákból kialakult makrofágokkal és dendritikus sejtekkel. Mint vizsgálataik során kiderült, a DMT-vel előkezelt sejtek sokkal kevésbé voltak érzékenyek a hipoxia hatására, jelentősen nagyobb hányaduk élte túl az oxigénellátás radikális csökkentését. A hatás eléréséhez ráadásul kis mennyiségű DMT is elegendő (10-50 μM a neuronoknak és 50 μM az immunsejteknek).

A hipoxia általában drámai módon befolyásolja a védelem nélküli sejtek működését. Az oxigénhiány egyik legjellemzőbb markere a hipoxia-indukálta faktor-1 (HIF-1) termelődése; a HIF-1 termelődése megszűnik, mihelyst a sejt elegendő oxigénhez jut. A kísérletek során Szabó és munkatársai azt is kimutatták, hogy DMT jelenlétében szignifikánsan kevesebb HIF-1 (és egyéb oxigénszenzitív fehérje) termelődik a hipoxiás sejtekben, azaz a DMT aktívan csökkenti a hipoxiás környezetben a sejtekre nehezedő stresszt, illetve a következő kutatási feladványra is válaszoltak: milyen mechanizmussal védi a sejteket a DMT?

Hipotézisük szerint a hipoxia-ellenes DMT-hatás a szigma-1 receptorokon keresztül érvényesül (ezek az intracelluláris receptorok hidat képeznek az endoplazmatikus retikulum és a mitokondriumok között, azaz a sejt energiaháztartásának és stressz-jelátvitelének lényegi elemei), mivel korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy a DMT kötődik a szigma-1 receptorokhoz, továbbá stressz alatt a központi idegrendszerben több DMT mutatható ki (Barker, illetve Fontanilla és munkatársai).

A hipotézis bizonyítása érdekében Szabó és munkatársai a sejtekben szelektíven kikapcsolták a szigma-1 receptorgéneket, aminek következtében megszűnt a DMT hipoxia-ellenes hatása, a DMT-előkezelt sejtek ugyanúgy elpusztultak, mint a DMT-előkezelésben nem részesülők, és ugyanannyi HIF-1 termelődött bennük hipoxia hatására. A szerzők magyarázata szerint eredményeik azt sugallják, hogy a DMT-nek alapvető szerepe van a humán sejtfiziológiában, és amennyiben az eredmények reprodukálhatók emberben, a lehetőségek óriásiak: a DMT-mediálta szigma-1-receptormoduláció a hipoxia/ischaemia által kiváltott betegségek hatékony terápiája lehet. Nemcsak a szívinfarktus és az agyvérzés kezelésében, de a neurodegeneratív betegségek – pl. Alzheimer- és Parkinson-kór – kivédésében is fontos szerepe lehet a jövőben a DMT-nek.

Forrás: Dr.Kazai Anita (MedicalOnline)

Ezt olvastad már?

Entheogenic Sects and Psychedelic Religions

Entheogenic Sects and Psychedelic Religions

Entheogenic Sects Psychedelic Religions. This article clarifies some of what is being suppressed with regard to churches that use peyote other psychedelics.