FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK!!! FONTOS!!!

A sámánok főzete és az fMRI

Az amazóniai sámánok által használt főzet kiváltotta víziók éppen olyan valóságosak lehetnek az agy számára, mint az, amit a szemünkkel látunk ? ezt mutatták ki agyi képalkotó módszerrel brazil kutatók.

Draulio de Araujo, a natali Rio Grande do Norte Szövetségi Egyetem kutatója és munkatársai 10 olyan személyt vontak be kísérletükbe, akik gyakran használták az ún. ayahuascát, a sámánok főzetét.Arra kérték az önkénteseket, hogy nézzék emberek és állatok képeit, s közben funkcionális MRI-vel vizsgálták agyi aktivitásukat. Ezután a személyek becsukták szemüket, és az volt a feladatuk, hogy képzeljék maguk elé az előzőleg látott képeket. Amint az várható volt, az elsődleges vizuális kéreg aktivitása jelentősen csökkent akkor, amikor a személyek csak maguk elé képzelték a képeket, és nem látták őket.

Amikor azonban a kísérleti alanyoknak egy adag ayahuascát adtak, és így ismételték meg a kísérletet, a primér vizuális kéreg aktivitása a képzeleti folyamat alatt is ugyanolyan mértékű volt, mint akkor, amikor a személyek valóságosan látták a képeket. Ez azt jelenti, hogy a vízióknak tényleges neurológiai alapjuk van – mondta de Araujo.

Robin Carhart-Harris, az Imperial College London munkatársa hasonló vizsgálatokat folytatott egy másik hallucinogénnel, a pszilocibinnel, amelyet a ?varázsgomba? tartalmaz. Szerinte az eredményeknek gyakorlati jelentőségük is van, például a pszichedelikus szereket fel lehet használni a pszichoterápiában.

Nem elképzelhetetlen, hogy az ayahuasca egyszer a pszichiáterek által is használt szer legyen. Hatóanyagai nagyon hasonlítanak olyan gyógyszerekéhez, amelyeket ma is használnak az orvosi gyakorlatban, s ezért felmerült már, hogy felhasználható lehet az addikció, a depresszió vagy például a poszttraumás stressz kezelésében.Két fő hatóanyagának egyike a Banisteriopsis caapi nevű szőlőből származik, amely monoaminoxidáz gátló hatású vegyületeket tartalmaz (ilyenek alkotják az antidepresszívumok egyik nagy csoportját is). A másik alkotórészt, a dimetiltriptamint (DMT), egy hatékony hallucinogént a Psychotria viridis nevű cserje tartalmazza. Ez a vegyület a szerotoninerg rendszerre hat, akárcsak a depresszióellenes szerek egy másik nagy csoportja.

(forrás: MedicalOnline, New Scientist Dr. Weisz Júlia)

Ezt olvastad már?

Riport Txana Ixa-val (törzsi vezető és sámán) az ayahuasca-ról

Riport Txana Ixa-val (törzsi vezető és sámán) az ayahuasca-ról

Eindbaen.nl újabb riportja, ezúttal Txana Ixa-val aki törzsi vezető és sámán. Ezúttal többek között az ayahuasca-ról is beszél.

escort - bugunmersin - mariobet -

supertotobet