FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK!!! FONTOS!!!

Szexuális vágyat fokozó növények – Mandragora officinarum, Tabernanthe Iboga, Damiana

Szexuális vágyat fokozó növények

Dr. Juhász Miklós, Szegedi Tudományegyetem Növénybiológiai Tanszék, Szeged

Megjelent az Amega 2013 októberi számában

Az afrodiziákumok olyan anyagok (iboga, mandragora, damiana), amelyek élénkítik a nemi vágyat és a nemi aktivitást. Ősidők óta minden kultúrában kiemelt szerepet kaptak. Hol az impotencia vagy a frigiditás megszüntetése volt a cél, hol pedig a gyönyör- szerzés fokozására használták. Két fajtájuk van a termékenységet növelő szerek és a szexuális energiát erősítő, az élvezet felpezsdítését előidéző szerek.

Dél-Amerikában orron keresztül felszippan- tott porokat (őrölt chilit vagy kokaint) hasz- náltak. A XVI. századi fürdőkben rendezett orgiákon beléndek magokat gyújtottak meg, amelynek füstjével a gátlások is elszálltak. Két évszázaddal később már beöntésekkel fokoz- ták a hatást, a végbél nyálkahártyájáról köny- nyen és gyorsan felszívódtak az agávé- vagy mandragórabor, illetve az ópium hatóanyagai. A méz, az osztriga és a kaviár régóta számon tar- tott vágyfokozók. Felfedezése legelején még a hétköznapi burgonyát is erotikafokozó hatással ruházták fel. Négyszáz évvel ezelőtt a hiszékeny és gyönyöröket hajszoló angol urak 250 font- sterlinget is megadtak egy adag krumpliért. (Ez abban az időben egy cseléd 20 évi izetésének felelt meg!) A kínaiak, a koreaiak és a japánok a szerelem almáját, a padlizsánt, annak fallikus formája miatt tisztelték, és tulajdonítottak neki nagyon erős vágyserkentő szerepet.

Fizikai afrodiziákumok

Ételek
Egyesek olyan kémiai vegyületekben dú- sak, amelyek a nemi szervek optimális működé- séhez vagy hormontermeléséhez szükségesek.

Italok
A bódító hatású és tudatmódosító italok oldják a feszültséget és a gátlásokat, nyugtatják az idegrendszert. A pezsgő melegséggel tölti el a testet, míg a forralt borban a fűszerek kombi- nációja a vágyserkentő. Egyes gyümölcslevek, teák, fűszeres italok már a régi civilizációkban fontos szerepet töltöttek be a szeretkezés előtti szertartásokban.

Fűszerek
Nagyon sok fűszernövénynek tu- lajdonítanak vágykeltő és teljesítmény fokozó hatást.

Illóolajok
Nem csupán a fűszerekből kivont olajok, de virágok (pl. rózsa, jázmin) és zöldsé- gek olajai is lehetnek vágykeltők. Nőkre külö- nösen a vanília illata hat erotikusan, fériakra a bazsalikom.

Hormonok
A libidóért a tesztoszteron felelős. Minél magasabb a termelése a szervezetben, annál nagyobb a szexuális vágy. (A tengeri her- kentyűk vágykeltő hatásúak, mert magas cink- tartalmuk serkenti a tesztoszteron-termelést, míg a vörös hús fogyasztása 30%-kal csökkenti a tesztoszteron szintet!)

Állatok részei
A keleti orvoslás tigrispéniszből, orrszarvúak tülkeiből és egyéb fallikus szimbó- lumot jelképező testrészekből készült porokat és kivonatokat alkalmaz gyógyírként; Indiában a csikóhal népszerű, Afrikában pedig az életve- szélyes kőrisbogár.

Pszichés afrodiziákumok

Színek
A szerelem színe már régóta a vörös, az állatvilágban is a vörös szín hozza szexuális lázba az emlősöket. A vörös főként a fériakra, míg a nőkre a zöld (a termékenység színe) és a narancs- sárga (a boldogság színe) hat romantikusan.

Illatok
A virágok, fűszerek, ételek, füstölők, parfümök, krémek, gyertyák illata lehet csábí- tó, bódító és vágyserkentő. Bizonyos illatoknak szexuális izgalmat fokozó hatásuk van. Az ámb- rát az óriás tengeri emlősök, az ámbrás cetek tápcsatornájából vonták ki; a pézsma pedig egy magashegységi emlősállat „mellékterméke”.

Formák
Sok étel az alakja miatt vált afrodizi- ákummá. Ilyen például a banán, spárga, avoká- dó, füge, uborka, mandula.

Emlékek
Romantikus, szerelmi élményeinket az agyunk elraktározza, és később a tudatalat- tink az ezekhez fűződő részletek (illat, környe- zet, étel, zene stb.) megismétlődése során nemi vágyakozást idéz elő.
A következőkben részletesen ismertetjük a nemi vágyat fokozó növényeket.

Élelmiszerek és gyümölcsök

Egy amerikai táplálkozástudomány professzor mondása szerint: „A jó étel és a szex tulajdonképpen olyan, mint a kulcs és a zár, ráadásul mindketten az emberi szükségle- tek alapvető forrásai. A jó érzéssel elfogyasztott étel fel- szabadítja a szexualitás elzárt területeit.”

Trópusi élelmiszerek

Édesburgonya (Ipomoea batatas)

Csak küllemében ha- sonlít a krumplihoz, rendszertanilag a szulákfélék család- jába tartozik. Főzve, sütve, illetve pirítva fogyasztják, íze leginkább a sütőtökére hasonlít. Béta-karotint, E-, C-, B1-, B2- és B6-vitaminokat, fehérjét és értékes ásványi anya- gokat (kalcium, vas, foszfor, kálium, nátrium, magnézi- um, mangán, szelén, réz, cink) tartalmaz. Nem tartozik a gyógynövények közé, mértéktelen fogyasztása mégis fo- kozza a nők nemi vágyát, ugyanis hormonokhoz hasonló hatóanyagok találhatók benne.

Kakaó (Theobroma cacao)

Közép-Amerikai eredetű fa. A kakaóbab teobromint, kofeint és afrodiziákum hatású feniletilamint tartalmaz. Az aztékok „az istenek eledelének” nevezték, és a prostituáltakat is kakaóval izették, oly nagy volt az értéke. Montezuma azték uralkodó csokoládéval kí- nálta azokat a lányokat, akiket el akart csábítani. A kakaót és a csokoládét sokáig valóban vágyserkentőként tartot- ták számon. A csokoládéban lévő teobromin boldogság- érzetet és megelégedettséget kelt. Casanova szívesebben ivott egy csésze forró csokoládét, mint egy pohár pezsgőt. A kakaóban lévő feniletilamin hasonló hatású, mint a kábí- tószerként ismert amfetamin, az aktív hatóanyagtartalma azonban olyan csekély, hogy mintegy 250 tábla csokoládét kellene megenni ahhoz, hogy érzékelhető hatást fejtsen ki.

Kávé (Cofea arabica)

Kedvenc élvezeti szerünk Kelet-Af- rikai eredetű. Kardamommal és mézzel keverve afrodizi- ákumként is ismert.

Avokádó (Persea americana)

Bár az egzotikus, körte ala- kú, zöld, zsíros húsú termést hozó növény tipikusan a tró- pusi területeken él, itthon is jól ismert importtermék. Az avokádót elsősorban húsa miatt vásárolják, de héja, mag- ja, az avokádófa kérge, levelei a népi gyógyászatban elő- szeretettel használt alapanyagok. Nemi vágyébresztőként a növény húsát nyersen fogyasztják, magját lereszelik, és teát készítenek belőle.

Szerecsendió (Myristica fragrans)

A Malajziában őshonos fűszernövény a 16. század óta ismert Európában, húsos termésében nemcsak maga a mag, de a magról lehántott
magköpeny („szerecsendió virág”) is kedvelt fűszer. Nép- szerűségét különleges ízének, illatának és bódító, izgató hatásának köszönheti. A növény magjában szexuális izgal- makat ébresztő illóolaj található, melynek fő hatóanyaga a miriszticin. Afrodiziákumként szárított héját, illetve olaját fogyasztják.

Gránátalma (Punica granatum)

Már az ókorban ismerték ezt a kistermetű lombos fát, melynek vörös virágai és al- maszerű termései vannak. Maga a termés kemény, benne azonban számtalan apró, lédús burok található, melyben kis magok ülnek. A gránátalma gyümölcse Aphrodité jel- képe volt, vagyis a szerelme almája; már csak ezért is erős afrodisztikus hatást tulajdonítottak neki.

Betel pálma (Areca catechu)

A betelpálma magvaiban fellelhető alkaloidok erős stimulánsok. Az ayurvédikus or- voslásban hagyományos afrodiziákum. A brahmán hagyo- mány szerint mágikus tulajdonságú.

Mérsékelt égövi gyümölcsök

Sárgabarack (Armeniaca vulgaris)

A kínaiak úgy tekinte- nek a sárgabarackra, mint a szexuális vágy szimbólumára. Őszibarack (Persica vulgaris) Több ezer fajta ősziba- rackot nemesítettek ki a világon. A kínaiak azonban az őszibarackra mint szexuális aktivitást növelő gyümölcsre esküsznek.

Fűszernövények

Trópusi fűszernövények

Feketebors (Piper nigrum)

A magyar konyhában a pap- rika után a feketeborsból fogy a legtöbb, ami a borsok legcsípősebbike. Trópusi, felfutó szárú cserje, ami egész évben virágzik, termései állandóan érnek. Maga a fekete- bors a cserje termése, ami attól lesz fekete, hogy a napon szárítják. A bors azért kerülhetett fel az afrodiziákumok listájára, mert piperin nevű összetevőjének köszönhető- en a nyálkahártyát ingerli.

Gyömbér (Zingiber oicinale)

Kúszó gyöktörzse már minden nagyobb hazai zöldség-gyümölcs árusítóhelyen kapható. Az étvágytalanság, a hányinger, a gyomorfájás és a másnaposság kitűnő ellenszere. Menstruációs fájdal- mak enyhítésére is ajánlják. Nemi serkentő hatását a me- dencei vérkeringés fokozásával magyarázzák.

Kardamom (Elettaria cardamomum)

Fűszerként fo- gyasztva kiváló afrodiziákum. Akár egy inom kávét is íze- síthetünk vele. Remek íze mellett felgyorsítja a vérkerin- gést, ellazít és felmelegít.

Fahéj (Cinnamomum zeylanicum)

Dél-Kínából szárma- zó cserje, a kérgéből nyert őrleménynek tulajdonítanak „csodatévő” hatást. Szexuálisan izgató a benne levő illó- olaj és a fahéj-aldehid. Emellett emésztést segítő hatása is jelentős.

Szegfűszeg (Eugenia caryophyllata)

A szegfűszeget már Kr.e. 300 körül használták Kínában erős gyógyhatású gyógynövényként. Végül a szexuális vágyat fokozó ha- tásának felismerése után vált ismertté az egész világon.

Szegfűbors (Pimenta dioica)

Közép-Amerikai eredetű, az ősi amerikai és indián népi gyógyászat egyik leggya- koribb fűszere. Felmelegíti a testet, kezeli a neuralgiát és az emésztési problémákat. Afrodiziákumként is számon tartják.

Szent bazsalikom (Ocimum sanctum)

A Dél-Ázsiából származó bazsalikom az egyik legszentebb hindu nö- vény. Állítólag „soha el nem mulandó nemi életet ado- mányoz”. Egy mitológiai történet szerint maga Laksme, Visnu hitvese inkarnálódott e növényben a Földre, és sok évezredes imádkozás és vezeklés után nyerhette el ismét párját, Visnut. E mítoszok miatt a növény a hűség és a lemondás szimbóluma. A hinduknál naponta egy- egy levél elfogyasztása kifejezi a vallási tiszteletet, de az egészséget is megőrzi, jólétet és a termékenységet ad, soha nem lesz unalmas a szexuális élet és a démonoktól is megvéd.

Mérsékelt övi fűszernövények

Kerti bazsalikom (Ocimum basilicum)

Ázsia, Amerika és Afrika melegebb vidékein őshonos, hazánkban is ter- mesztik. Egyéves illatos, leginkább fűszerként elterjedt gyógynövény. Esztragol tartalmú illóolajat, glikozidát, cseranyagot, szaponint, keserűanyagot tartalmaz. Fiata- lító kezelésekhez, a iatalos izikum megőrzéséhez hasz- nálják.

Zeller (Apium graveolens)

Fériasságot serkentő jó tulaj- donsága köztudomású. Gumóját, szárát, levelét egyaránt afrodiziákumként említik a népi feljegyzésekben is. Ho- mérosz Odüsszeiájában a zeller mint bódító illatú növény kerül említésre Calypso szigetén, ahol Odüsszeusz sze- relmi bűbáj áldozatává vált. A zeller a nevét − a monda szerint − Dionüszosznak, a mámor istenének nevelőjéről, Selenosról kapta.

Koriander (Coriandrum sativum)

Már az ókori Egyiptom- ban és Palesztinában is ismerték. A koriandert borhoz adták, hogy növelje a sperma mennyiségét.

Petrezselyem (Petroselinum crispum)

A petrezselyem − elsősorban nagy káliumtartalmának köszönhetően − ser- kentőleg hat a vesék, illetve a vizeletkiválasztó-rendszer működésére. Fogyasztása javallott azoknak a fériaknak is, akik merevedési problémákkal küzdenek, mivel a pet- rezselyem apiol tartalma révén izgatólag hat a paraszimpatikus idegrendszerre, jelentős értágulatot okoz, így ja- vítja a merevedési relexet.

Vöröshagyma (Allium cepa)

Kéntartalmának köszön- hetően élénkíti az idegrendszert, kis mértékben oldja a gátlásokat. Hippokratész és Arisztotelész is számos betegség ellen javasolta. Vízhajtó, ezért ödémás betegsé- geknél is jótékony hatású. Reumát is kezeltek vele. Afro- diziákumként két egyszerű receptje ismeretes: a zúzott hagymát vízbe kell áztatni, fogyasztás előtt pedig mézet keverni bele. A másik módszer a fehér borban való ázta- tás, ami még étvágygerjesztő hatású is.

Fokhagyma (Allium sativum)

A fokhagyma hatására a vér a nemi szervekbe áramlik, a véredények kitágulnak. A fokhagymának az érfalak védelmén túl számos egész- ségvédő hatása is van. Az ókori görögök és rómaiak hit- tek a fokhagyma testi erőt növelő hatásában, de a ma- gyarok is csodaszerként tekintettek rá a múltban.

Vadnövények


Trópusi vágyserkentő növények

Damiana (Turnera difusa)

Főleg a Mexikói-öböl menti tájakon, a Karib-tenger régiójában honos. A damiana serkentően hat a szexuális ingereket közvetítő lumbális relexív központjára, alhasi vérbőséget okoz, javítja a ge- nitáliák vérellátását, ezáltal erősíti mindkét nemben a sze- xuális aktivitást. A potencia növelésére alkalmas, jól ismert gyógynövény. Működési mechanizmusa azzal kapcsol- ható össze, hogy blokkolja a progreszteron receptorokat, ezáltal hozzájárul a magasabb tesztoszteronszint fenn- tartásához. Ez a progreszteron szint változás természetes hormonális válaszként gyors zsírégetést tesz lehetővé, és sportolóknál serkenti a tiszta izomtömeg növekedését. Szárított levél- és virágőrleményét az interneten árusítják.

Marapuafa (Ptychopetalum olacoides)

Az Amazonas vidékén őshonos. Bennszülött neve muira puama, azaz „potencia fa”. Az őslakosok a gyökerét és a kérgét hasz- nálják a különböző betegségek ellen. Egy vizsgálatban a muira puama kivonat a fériak 62%-ánál a nemi vágy nö- vekedését, 51%-uknál az erekció fokozódását mutatta ki.

Koka cserje (Erythroxylum coca)

A dél-amerikai cserje erős stimuláló hatást fejt ki a központi idegrendszerre. Az indiá- nok szerint a koka az istenek ajándéka és szent növénynek tartották. A leveleket jóslatra, gyógyászati és vallási célokra használták. A friss leveleket oltott mésszel keverik és úgy rágják, élénkítő szerként és afrodiziákumként.

Maca (Lepidium meyeni)

Perui zsázsa, az inkák egyik kul- túrnövénye, mely az Andok lejtőin nő. Peru lakói már ie. 700 óta értékes tápanyagként fogyasztották. Növényi eredetű potencianövelő fériak számára, mely képes a szerelmi vágy serkentésére és a testi örömök fokozásá- ra. A termelt spermiumok száma, és ezek mozgékonysá- ga növekszik fogyasztásakor, de impotencia és erekciós problémák kezelésére is alkalmazzák.

Lila óriáshajnalka (Calonyction muricatum)

Főként In- diában közkedvelt ez a liánszerű szulákfaj, más néven Shiva inda. A Kundalini kígyó, az aktív női energia meg- testesítője (mellesleg Shiva isten szeretője) felébreszti a szexuális vágyat. A növény minden alkotóeleme 3,7% benehinsavat tartalmaz, amely központi ösztönző, és pszichoaktív afrodiziális vegyület.

Fo-ti-Teng vagy Gotu Kola (Hydrocotyle asiatica minor)

Ázsia számos országában trópusi mocsaras területeken él. Az egyik leghatásosabb szellemi működést javító, fiatalító gyógynövény. Franciaországban hivatalosan gyógyszerként ismerik el. Az orvosi irodalomból ismert, hogy már 2000 évvel ezelőtt is használták, mert segíti a relaxációt, javítja a memóriát és kivédi a láz és a megfázás tüneteit. Kínai és indiai orvoslás is használja bőrgyulladás esetén, enyhe vízhajtó is. Javítja a vér áramlását az egész testben, erősíti a vénákat és a hajszálereket, és sikerrel használják visszérgyulladás kezelésére. Bár nem tartalmaz kofeint, Gotu Kola enyhe stimuláns, és naponta lesz kumulált hatása a libidó növelésére. A fériak fériasságát védi az öregségtől és növeli a szexuális vágyat.

Gyapot (Gossypium herbaceum)

A gyapotot mint a pamut alapanyagát termesztik szerte Ázsiában, de fontos gyógynövény is. A nők a gyökérkérget a menstruációs vérzés ösztönzésére és szülés során beálló nehézségek esetén méhösszehúzásra, a méhlepény kilökődésének elősegítésére használták. A megerőszakolt nők gyapotgyökér teát ittak abortusz kiváltására. A gyapot gyökérkérgét jelenleg is használják Kínában féri fogamzásgát- lóként, mert állítólag gátolja a hímivarsejtek termelődését anélkül, hogy a féri erőnléte csökkenne.

Dita (Alstonia scholaris)

Indiából származik, papíralapanyagként elterjedt egész Délkelet-Ázsiában és Ausztráliában. A magvai klorogenin alkaloidot tartalmaznak, ami erős serkentő hatást gyakorol a nemi szervekre.

Ylang-ylang (Cananga odorata)

Öt népszerű afrodiziákum illóolaj van: az ylang-ylang, a jázmin, a rózsa, a szantál és a levendula olaj. Közülük az ylang-ylang növényt emelem ki. E Délnyugat-Ázsiában honos növény illóolaja az egyik legerősebb afrodiziákum, fokozza a nemi vágyat és csökkenti a vérnyomást. A gazdag érzéki illat segít felkelteni a szexuális vágyat. Afrodiziákum jellegét annak tulajdonítják, hogy képes enyhíteni a stresszt és a szorongást.

Iboga (Tabernanthe iboga)

Egy egyenlítői-afrikai erdei cserje, ami évszázadok óta a bennszülöttek népszerű élénkítőszere és afrodiziákuma. A bokor kérge és gyöke- rei 6%-ban indol-alkaloidokat tartalmaznak, melyeknek fő aktív összetevője az ibogain, ami élénkítő és hallucinogén. 1 grammnyi kéreg vagy gyökér már afrodiziákum, gyógyítja az impotenciát. A felhasználók állítása szerint az iboga 6−17 órányi nonstop szexuális aktivitásra elegendő erőt ad.

Niando, iporuru (Alchornea loribunda)

Az egyik legerősebb afrikai afrodiziákum. Yohim-bin alkaloidot tartalmaz, amit a meddőség hagyományos kezelésére használnak fériaknál. Az Egyenlítői-Guineában a gorillák és a csimpánzok megtanulták használni a niando gyökerét, amely mámorító érzést nyújt nekik. A porított, szárított gyökér, illetve a gyökér kérge napokig pálmaborban áztatva és tonikként fogyasztva intenzív izgalmi állapotot hoz létre, amit egy mély, néha halálos kimenetelű álom követ.

Kóla (Cola nitida)

Brazíliában, Jamaicán és Afrikában növő fa. A kóladió javítja az állóképességet és a koncentrációt, könnyű afrodiziákumként viselkedik. Szexuális serkentőként is használják.

Yohimbe (Pausinystalia yohimbe)

Kongóban, Kamerunban őshonos örökzöld fa. Kérgét régóta használják különböző betegségek kezelésére, a potenciazavarokat is gyakran yohimbe segítségével próbálják megszüntetni. A nyugati világban is évtizedek óta használják. Serkenti a zsírmobilizációt, elősegíti a zsírszövet jobb vérellátását, támogatva a fogyást. Hatóanyagai indol-alkaloidok, ezek tisztítás nélkül kb. 3−6%-os koncentrációban találhatóak a fakéregben. A leggyakoribb vegyülete a yohimbin. Férierő-növelő hatása elsősorban csak potenciaproblémákkal rendelkező embereknél jelentkezik. Növeli a véráramlást a nemi szervekben: összenyomja a vénákat és megakadályozza a vér visszaáramlását a nemi szervek területén.

Ephedra (Ephedra sinica)

Kína, Mongólia, India a hagyományos előfordulási helyei. (Hazánkban másik faja él.) Az emberiség egyik legrégebbi növénye. Ephedra mag és egyéb bioaktív anyagok kerültek elő a Shanidar barlangjaiból (mai Irak), a Neander-völgyi ősember egyik temet- kezési helyéről (mintegy i.e. 30 000 tájáról). Hatóanyagai a szárított szárakból és gyökerekből nyerhetők. Fő vegyületei az efedrin, a pszeudoefedrin és a norefedrin. A hagyományos kínai orvoslás több mint 5000 éve sikerrel használja asztma kezelésére. Hagyományosan erős stimuláló, afrodiziákum és bódulatkeltő hatású.

Mérsékelt égövi vadnövények

Királydinnye (Tribulus terrestris)

Egyéves, tövises terméseket hozó, körben heverő szárú gyógynövény. Kína és Japán homokos, parlagos tengerpartjairól származik, de az egész világon, forró égövi és mérsékelt éghajlatú tá- jakon egyaránt megtalálható. Hazánkban is él, a laza, homokos talajú, száraz helyeket kedvelő kellemetlen gyom. Kínában több mint 400 éve tradicionálisan a libidó és a féri szexuális teljesítmény fokozására használják. A királydinnye igazi „csodaszer”. Fokozza a nemi hormonok kiválasztódását, megnöveli a spermiumok mennyiségét, élettartamát és mozgékonyságát. Elősegíti a peteérést, megszünteti a menstruációs zavarokat. Segít harmonizál- ni a szervezet tesztoszteron és ösztrogén szintjét. A növény jótékony hatásai főleg fériaknál, valamint 40 éves-nél idősebb hölgyeknél nyilvánulnak meg, akiknél a saját hormontermelés folyamatosan csökken. Leggyakrabban tea formájában fogyasztják.

Kanadai (amerikai) ginzeng (Panax quinquefolius)

Észak- amerikai lágyszárú, évelő növény. A növény gyökerét és villás leveleit még ma is hagyományosan használják gyógyászati célokra az indiánok. A ginzeng erősíti az immunrendszert, fokozza a szexuális élvezetet, növeli a termékenységet. Időtlen idők óta használják afrodiziákumként. Rendszeres használata emeli a spermiumok számát és növeli a féri nemi potenciát.

Ázsiai ginzeng (Panax ginseng)

Ázsiában az egyik legismertebb orvosság és afrodiziákum. Az évelő növény gyökerét évszázadok óta fogyasztják, a nyugati orvoslásban azonban csak a 16. században jelent meg. Számtalan vitamin (A, E, B1, B2, B6, B12, C) és nyomelem található benne, melyeknek köszönhetően nemcsak immunerősítő, de élénkítő és erősítő hatású is. A növény gyökeréből készült kivonat jótékony hatással van a nemi életre, úgy tartják, felébreszti a szexuális vágyat, erősíti a féri nemi erőt, de hatása csak rendszeres fogyasztással érezhető.

Szibériai ginzeng (Eleutherococcus senticosus)

Kelet-ázsiai eredetű. Hatóanyaga, az eleuterozid, hozzájárul a meg- felelő szellemi és fizikális erőnlét fenntartásához.

Mandragóra (Mandragora oicinarum)

Gyökere alkaloid tartalmú. Nyersen a gyökere és a levele is mérgező, ideg- rohamokat kiváltó hatású. A középkorban a termékeny- ség jelképe volt, fájdalomcsillapítóként is alkalmazták. Bogyóit az arabok az „ördög almájának” nevezték.

mandragora officinarum

Páfrányfenyő (Ginkgo biloba)

Kínai eredetű reliktumfaj. Nálunk is jól fejlődik. Afrodiziákum azáltal, hogy javítja a keringési rendszer működését a szervezetben. Kivonata segítheti az impotencia kezelését rossz vérkeringéssel bíró fériaknál. Az egészségeseknél pedig hozzájárul a gyors és tartósabb erekcióhoz és az intenzívebb orgazmushoz. Csökkenti a szexszel kapcsolatos gátlásokat és oldja a szorongást, kivonata segíthet létrehozni a megfelelő hangulatot a szexuális örömhöz. Grillezett magja fériaknál nagyon jó élénkítő hatású.

Csalán (Urtica dioica)

A jól ismert gyom- és gyógynövény csak kevesekben ébreszt kellemes emlékeket, hiszen csalánszőrjei által okozott támadását saját bőrén tapasztalta mindenki. A csalánszőrőkben található mérget azonban már az ókor embere is saját hasznára fordította, nemi serkentőszerként használta. A partner meztelen testét, az intim tájakat addig verték csalánnal, amíg a hímvessző merevedését, illetve a szeméremajkak duzzadását elérték. A ma embere afrodiziákumként inkább teát készít a magvaiból.

Édesgyökér (Glycyrrhiza glabra)

Kínában már évszázadok óta használják az édesgyökeret gyógyászati célokra. Gyermekkorunk jól ismert édessége, melynek íze és illata az ánizséra emlékeztet. A gyógyszeriparban ízfokozóként használják. Afrodiziákumként élénkítő hatása miatt alkalmazzák, tea vagy por alakjában fogyasztják.

Összefoglalás

Az afrodiziákumnak tartott szerek jó részéről mára bebizonyosodott, hogy nincs konkrét serkentő hatásuk, de legtöbbször önmagában a hit elég ahhoz, hogy hassanak. A leghatásosabb afrodiziákum az agyunk és a szer- vezetünk. A boldogság, a nyugodtság, az önbizalom és a bizalom a sikeres szerelmi élet alapja.
A legtöbb afrodiziákumnak vélt étel különösen egész- séges – vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag. Te- hát az egészséges étrend betartása pozitív hatással van a libidónkra.
Van, aki esküszik a szerelmi serkentő szerek, az afrodiziákumok hatékonyságára, van, aki csak legyint rá, de szögezzük le: ezek mindenképpen csak szerény segédek a szerelem világában. Bizonyított, hogy a rendszeres test- mozgás is afrodiziákum, ugyanis sportolás közben az agy endorint termel, amely örömérzetet vált ki és serkenti a libidót. 

Irodalom

  1. Antonio J, et al. The effects of Tribulus terrestris on body composition and exercise performance in resistance-trained males. Int J Sport Nutr & Ex- erc Metabol 2000; 10(2): 208-15.

  2. Burkill HM. The useful plants of tropical West Africa. Royal Botanic Gar- dens, Kew, Richmond, United Kingdom. 2nd Edition. Vol. 2, 636 pp. 1994
  3. De Smet PA. Some ethnopharmacological notes on African hallucino- gens. J Ethnopharm 1996; 50: 141-146.

  4. Neychev VK, et al. The aphrodisiac herb Tribulus terrestris does not influ- ence the androgen production in young men. J Ethnopharm 2005; 101(1-3): 319-23.
  5. Oliver-Bever B. Medicinal plants in tropical West Africa. Cambridge Uni- versity Press, Cambridge, United Kingdom. 375 pp. 1986

  6. Pallavi KJ, et al. Aphrodisiac agents from medicinal plants: A review. J Chem Pharm Res 2011; 3: 911-921.

Ezt olvastad már?

Riport Txana Ixa-val (törzsi vezető és sámán) az ayahuasca-ról

Riport Txana Ixa-val (törzsi vezető és sámán) az ayahuasca-ról

Eindbaen.nl újabb riportja, ezúttal Txana Ixa-val aki törzsi vezető és sámán. Ezúttal többek között az ayahuasca-ról is beszél.

escort - bugunmersin - mariobet -

supertotobet