FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK!!! FONTOS!!!
ayahuasca vizio latomas
Az ayahuasca látomások világa sok művészt ihletett. Paul Simon „Spirit Voices" című dala egy ayahuasca szertartásról szól, Sting „Broken Music" című önéletrajzi írásában pedig közel 60 oldalt ír ayahuasca-élményeiről. A fenti képek Pablo Amaringo, a híres perui ayahuasca festősámán alkotásai, melyek jól tükrözik a varázsvilág szimbolikáját az állatok, növények, emberek és szellemek harmóniájával.

Ayahuasca: A lélek indája

Ayahuasca: A lélek indája – keménydrog vagy megváltó csodaszer (Vásárhelyi Gábor)

Megjelent az Élet és Tudomány 2010/27. számában

Amazónia fülledten sűrű esőerdeinek mélyén él egy kígyószerű kúszónövény, melyről sokan azt tartják, megoldást nyújthat a világ globális problémáira az egyén megtisztításán keresztül, segít az egyetemes harmónia és szeretet megtalálásában és a természet tiszteletének, az alázatnak és önmérsékletnek a terjedésében.

A világ más részein ugyanezt a növényt felfedezése óta démoni eredetűnek tartja az egyház, hatóanyagai pedig a drogtörvények bevezetése óta az illegális narkotikumok listáján szerepelnek. Cikkünkben megpróbáljuk objektíven bemutatni ennek a szerfelett érdekes — Magyarországon többnyire ismeretlen, ám a világon egyre nagyobb népszerűségek örvendő — növénynek a történetét, botanikáját, hatásmechanizmusát és misztikus jelentőségét.

ayahuasca vizio latomas
Az ayahuasca látomások világa sok művészt ihletett. Paul Simon „Spirit Voices” című dala egy ayahuasca szertartásról szól, Sting „Broken Music” című önéletrajzi írásában pedig közel 60 oldalt ír ayahuasca-élményeiről. A fenti képek Pablo Amaringo, a híres perui ayahuasca festősámán alkotásai, melyek jól tükrözik a varázsvilág szimbolikáját az állatok, növények, emberek és szellemek harmóniájával.

A mágikus növény nyomában

Az ayahuasca (Banisteriopsis caapi: kecsua jelentése: a lélek indája; egyéb elnevezései: Yajé, Dápa, Mihi, Kahí, Natema, Pindé, Daime, „minden növény édesanyja”) egy Észak-Nyugat-Amazóniában élő, a Malpighiaceae családba tartozó élősködő lián, melyet az őserdei törzsek időtlen idők óta használnak vallásos szertartásaikhoz különleges víziókat előidéző, gyógyító és tisztító tulajdonságainak köszönhetően. Ügy tartják, a lélek indája kiszabadítja a testből a szellemet, ami ezután szabadon vándorolhat a világban, kapcsolatba lépve távoli ismerősökkel, ősökkel, jövőbeli nemzedékekkel, valamint az istenek és szellemek világával.

Az ayahuasca használata minden bizonnyal évezredek óta a törzsi létforma része Amazóniában. A víziók jellegzetes mintázatai, szimbólumai és istenei mélyen beépültek számos perui, bolíviai, ecuadori, kolumbiai és brazil indián törzs életébe és hitvilágába a prekolunibián kőfaragások-tól kezdve a hétköznapi tárgyak díszítésén át az eredetmítoszokig. Ennek ellenére a növény elkerülte a spanyol hódítók figyelmét, nyugati felfedezése 1851-ig váratott magára. Az ayahuascáról először az angol botanikus, Richard Spruce írt feljegyzéseket. Ö a brazil tukano indiánoknál, majd később az Orinoco-vidéki guahiboknál és az ecuadori zaparok-nál egyaránt fellelte a növényt és annak szertartásos használatát.

A XIX. század derekától Spruce-t számos felfedező követte Amazóni-ába az isteni eredetű növény után kutatva, a gyűjtött minták hatóanyagainak elemzése pedig a XX.századdal kezdődött. Az első elkülönített alkaloidokat — a növény által szerezhető telepatikus képességeket tükrözendő — telepatinnak nevezte el Zerda és Bayón 1905-ben. Mások egyéb minták alapján a yagein, banis-terin neveket adták a megtalált hatóanyagoknak és csak a 30-as években derült ki, hogy mindezek azonosak az Ázsiában őshonos szíriai rutafű (Peganum hármaid) már korábban azonosított harmalin és harmin alkaloidjaival.

A német Kurt Beringer volt az első gyógyszerész, aki a növény hatóanyagait drámai sikerrel tudta hasznosítani parkinsonos betegek kezelésében 1928-ban, ám az ayahuasca hatásmechanizmusának pontosabb megértésére csak a hatvanas években került sor.

ayahuasca vision latomas

A sámáni és a nyugati út

Az ayahuasca idegrendszerre gyakorolt hatásmechanizmusa rendkívül érdekes és számos megfejtetlen titkot tartogat. Alapvető tény, hogy az ayahuasca inda önmagában nem, vagy csak nagyon gyengén hallucinogén, a növényből ezért egyéb erőnövények hozzáadásával sűrű főzetet készítenek a sámánok — ki-ki a saját titkos receptje és a szertartás jellege szerint. Az ayahuasca növény fő hatóanyaga a már említett harmalin, ami egy gyenge, reverzibilis monoamin-oxidáz (MAO) gátló. Ezt egészíti ki a főzet egyéb növényeiből (pl. Chacruna — Psychotría virídis,) kinyert erősen hallucinogén alkaloid, a DMT (dimetiltriptamin), mint a főzet másik kémiai alapanyaga.

A MAO-gátló harmalin lecsökkenti a hallucinogén DMT-t lebontó monoaminok hatását, azaz segíti a DMT véráramba és agyba jutását. A harmalin önmagában csak enyhén hallucinogén, a DMT-t pedig hiába fogyasztjuk szájon át, szervezetünk lebontja. A két szer tehát külön-külön nem, csak együtt hat.

banisteriopsis caapi psychortia viridis ayahuasca

A dologban a lenyűgöző, hogy ezt a bonyolult hatásmechanizmust, amely a nyugati orvoslás számára csupán 50 éve ismert, milyen tapasztalati úton tudta szinte mindegyik őserdei törzs egymástól függetlenül, a végtelen növénykombinációs lehetőség között megtalálni. Természetesen a nyugati gondolkodás számára érthetetlen ayahuasca-világban ez a kérdés nem okoz fennakadást — az indiánok úgy tartják, az ayahuasca ősibb, mint ők maguk, ő mutatta meg számukra az istenit és démonit, és egyben azt is, hogy milyen növényt kell a főzetük-höz adni a különböző gyógyító hatások elérése érdekében.

harmalin dmt
Az ayahuasca-főzet két fő alkaloidjának és az agy egyik fő idegi ingerülettovábbítójának, a szerotoninnak kémiai szerkezete. Többek között a nagyfokú hasonlóság miatt képes az ayahuasca olyan erősen befolyásolni az idegrendszer működését. Érdekes nézőpont, hogy a normál látás is tulajdonképpen hallucináció, a világ egyfajta leképezése szerotoninnal. A DMT egy másik, nagyon hasonló molekula, ami az agyba jutva egy másfajta leképezést ad, más szeleteit emeli ki a körülöttünk és bennünk lévő világnak.

A boldogságtól hányni

Az ayahuasca-szertartás az ayahuas-cero, azaz az ayahuasca sámán vezetésével, 5-30 gyógyulni kívánó részvételével kizárólag éjszaka zajlik. A ceremóniát komoly testi-lelki felkészülés, több hetes diéta, szexualitástól mentes időszak előzi meg és követi, nők több törzsben egyáltalán nem, vagy csak a menstruációs ciklusuk bizonyos periódusában vehetnek részt. A legszigorúbb szabályozás alatt a tukano indiánok férfi beavató Yuruparí szertartása áll, amelyen a leselkedő nőknek azonnali halálbüntetés jár.

A szigorú diéta betartása több okból is indokolt. Egyrészt az ayahuasca hatóanyagai a MAO-gátlásnak köszönhetően sok méreganyagot, például tiramint is beengedhetnek a véráramba, ami komoly, akár halállal is végződő akut kórállapothoz vezethet (hypertonias krízis). Emellett a szertartás egyik fő alkotóeleme a szüntelen tisztító hányás és hasmenés, ami nyilván könnyebben elviselhető, ha üres az ember gyomra.

Az egész éjszakás szertartás menetét a sámán szabja meg és irányítja, a gyógyulni kívánók testi-lelki betegségei, a közösség pillanatnyi hangulata és a különböző szellemekhez idézett dalok, az icaro-k szigorú sorrendje alapján. A szertartás alapvetően a természet, az élet, a tűz, a víz, a levegő és a föld harmóniájának tiszteletében zajlik, a résztvevők ezek szellemeihez imádkoznak és a sámán dalai által vezetve oldják fel testi-lelki problémáikat, egyensúlyt akadályozó sérelmeiket, gondjaikat, nézeteltéréseiket, rossz emlékeiket, félelmeiket.

A gyógyításon túl a sámánnak egyéb teendői is akadhatnak a szertartás folyamán. Az éjszakára szerzett telepatikus képességekkel meglesheti az ellenséget, kifigyelheti taktikáját, madárrá vagy ősi harcosokká változva természetfeletti háborút vívhat a szomszédos törzs erővel rendelkező sámánjaival vagy csak egyszerűen elüldözheti a környéken ólálkodó rossz szellemeket.

Tipikus jellemzői az ayahuasca szertartásoknak az erőteljes képi és hang hallucinációk. A víziók meghatározott szín- és formavilággal rendelkeznek, ami főzetről-főzetre más és más, bennük az ayahuasca istennője is különböző alakokat ölt (óriáskígyó, jaguár, tukán stb.). Érdekes módon az ayahuasca az őserdőtől idegen nyugati ember számára is sokszor ezt az élőlény- és szimbólumvilágot jeleníti meg.

A kollektív tudatalatti ilyetén megjelenése mellett a beszámolók szerint az ayahuasca esszenciája a tökéletesen személyre szabott élmény, melyben a delíriumos állapotban lévők tökéletes önazonosságot nyernek és kénytelenek őszintén szembenézni saját tudatalattijukkal. Az erős mérgezéses állapotból az egyetlen létezőnek tűnő út a megtisztulás és gyógyulás felé a (hányással karöltve) az őszinteségen és szereteten át vezet.

Egyéb különleges, jelenlegi nyugati tudásunk által felettébb megmagyarázhatatlan jelenségek is tarkíthatják a szertartást, mint például a telepatikus képességek érzetének megjelenése, a kollektív tudatállapot kialakulása, csoportos víziók, éjszakai látás vagy szinesztézia.

Az ayahuasca-főzet a boldogító hányás mellett egyéb erős mérgezéses testi tüneteket is kiválthat — hirtelen fellépő hőhullámok, hidegrázás, verejtékezés, erős gyomorgörcsök, fájdalmak, szédülés, koordinációvesztés és nyáladzás is tarkíthatja az istenek világában tett páradan utazást. Az erős ayahuasca-főzetek olyan növényeket is tartalmazhatnak (például Datura, Brugmansia fajok), melyek túlfogyasztás esetén akár halált is okozhatnak.

Mindezen múló testi mellékhatások ellenére az ayahuasca hosszú távon sokak szerint valóban csodaszer, az aya-huascát használó törzsek számos tanulmány szerint boldogabbak, kiegyensú-lyottabbak, egészségesebbek, okosabbak, elégedettebbek és tovább élnek, mint a szert nem használó szomszédaik. Természetesen mindez az apáról fiúra öröklődő hatalmas sámáni tudásnak is köszönhető, melynek segítségével a veszélyes szert a többezer éves hagyományoknak megfelelően használják.

miguel chiriap ayhuasca
A végtelenül keserű ayabuasca-italt hosszú órákon át kell főzni, hogy megfelelő sűrűségű és erősségű legyen. Az őserdei mix akár tucatnyi növényt is tartalmazhat.

A tiltott gyümölcs

Az ayahuasca-főzet összes növényi alapanyaga legális, ugyanakkor maga a főzet, valamint a harmalin és a DMT Európa legtöbb országában és az USA-ban is tiltott drognak számít. A tiltás alól mentességet élvez néhány ayahuasca-élményekre alapozott egyház (a brazil Uniáo do Vegetal vagy az Európában és az USA-ban is egyre több hívet toborzó Santo Daime), amelyek sok évig tartó pereskedés után néhány évvel ezelőtt kivívták tagjaik számára a szent főzet szakrális célú használatijogát.

Az általános tiltás ellenére az ayahuasca használata nyugaton gyors ütemben terjed, amit sokan a második pszichédelikus forradalomként tartanak számon a hatvanas évek LSD hulláma után. A nyugati orvoslás kontrollált körülmények között elkezdett újra foglalkozni az ayahuascával egyértelmű és hosszan tartó kedélyállapot javító tulajdonsága és a legkülönbözőbb függőségek, onkológiai és pszichiátriai betegségek gyógyításában mutatott lenyűgöző eredményei alapján (a PubMed orvosi cikkadatbázisban jelenleg 97 bejegyzésben szerepel az ayahuasca szó).

Amazóniában az ottani legalitásnak köszönhetően mára kialakult az úgynevezett ayahuasca-turizmus, amely óriási tömegeket és tőkét vonz elsősorban Peruba. Mivel a pénzzel megváltható boldogságra nyilván bármilyen magas áron van kereslet, egy nyugatiak által menedzselt kvázi-autentikus szertartás ára akár több ezer dollárra is rúghat.

Ugyanakkor az interneten található leírások alapján, a könnyen és olcsón, akár eBay-en is hozzáférhető alapanyagokból manapság bárki főzhet magának ayahuascát vagy hasonló hatóanyagú, de alternatív növényi összetételű ayahuasca-analógokat. Ám a megfelelő sámáni tudás és tapasztalat hiánya az avatatlanok körében a súlyosan negatív tapasztalatok és életveszélyes helyzetek gyors terjedését is magával vonta.

A nyugati kereszténység a spanyol hódítással kezdte meg sikerrel a délamerikai kultúrák felszámolását (pl. a szintén hallucinogén Trichocereus pa-chanoi kaktusz kultusza kizárólag azért élte túl a konkvisztádorokat, mert a sámánok a San Pedro — Szent Péter — nevet adták neki sérthetetlenségének megőrzése érdekében). Az ayahuasca ugyan sokáig rejtve maradt előlünk, de felfedezése óta a „démoni szert” és a hozzá kapcsolódó pogány szertartást a kereszténység egyértelműen elítéli — a sámánok szerint azért, mert segítségével nincs szüksége az embernek az egyházra az Istenekkel való kapcsolatteremtéshez. A szer jelenlegi újrafelfedezésével ugyan terjed nyugaton is az ayahuasca kultúrája, ugyanakkor mértéktelen — nem szertartásos — használatával ismét veszélyeztetjük a sokezer éves hagyományt és a jelentősen megcsappant természetes növényállományt. Kérdés, hogy jut-e mindenkinek ayahuasca mielőtt elfogy, hogy rájöjjünk, a boldogságot ne külső dolgoktól várjuk, hanem önmagunkban keressük.

Kislexikon

  • alkaloidok: főként a magról szaporodó növényekben előforduló bonyolult szerkezetű, nitrogéntartalmú bázisok, melyek jelentősen befolyásolják az emberi szervezetet. Alkaloid-típusú növényi hatóanyag például a kinin, a koffein, a nikotin, a morfin és az ayahuasca két fő alkotóeleme, a harmalin és a DMT is.
  • erő-növények: a hagyományos sámáni kultúrákban, ahol a varázslás és a gyógyítás azonos fogalmak, számos növényt isteni eredetűnek és erővel rendelkezőnek tartanak. Minden erőnövény istene határozott személyiséggel bír és a rá jellemző módon segítheti vagy büntetheti használóját az általa kiváltott víziókon át. Magyarországon is számos erő-növény él. A mindenki által ismert hajnalka LSA-t, az LSD-vel rokon vegyületet tartalmaz, a hazai boszorkányok pedig előszeretettel használták a belénde-ket, csattanó maszlagot vagy az angyaltrombitát a seprűn történő repülés élményéhez.
  • MAO-gátló: a monoamin típusú idegi ingerülettovábbító anyagok (pl. szerotonin, dopamin, adrenalin, noradrenalin) lebontását gátló, azaz agyi mennyiségüket növelő szer. MAO-gátlót a tobozmirigyünk is termel és érdekes módon nagyobb mennyiségben található tibeti jógik agyában, mint az átlagemberekében. Sok MAO-gátló erős antidepresszáns gyógyszerek fő hatóanyaga. Az ayahuascában fellelhető harmalin illegális, felügyelt narkotikum.
  • DMT (dimetiltriptamin): a szerotoninhoz hasonló struktúrájú endohallucinogén, azaz olyan víziókat előidéző szer, melyet a szervezetünk is termel a természetes anyagcsere részeként. A DMT leginkább alvás, meditáció, éhezés, fájdalom, illetve teljes ingermegvonás alatt mutatható ki a szervezetben, legnagyobb mennyiségben pedig halálközeli élménykor szabadul fel. DMT-t számos növény tartalmaz jelentős mennyiségben, például a közönséges nád is. Érdekes módon ezzel egy időben illegális drogként is nyilván van tartva, birtoklása, fogyasztása, kereskedelme sok év börtönbüntetést von maga után.

VÁSÁRHELYI GÁBOR

Ezt olvastad már?

Riport Txana Ixa-val (törzsi vezető és sámán) az ayahuasca-ról

Riport Txana Ixa-val (törzsi vezető és sámán) az ayahuasca-ról

Eindbaen.nl újabb riportja, ezúttal Txana Ixa-val aki törzsi vezető és sámán. Ezúttal többek között az ayahuasca-ról is beszél.

escort - bugunmersin - mariobet -

supertotobet