FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK!!! FONTOS!!!
bódító kat

Bódító Kat

A kat egyik fő termőterülete Etiópia észak- keleti része. A festői szépségű hegyvidék kellemes, enyhe klímája, az egész évben 20-25 fokos hőmérséklet eszményi feltételeket biztosít a kat termesztéséhez.

Örökzöld kecskerágó; kedvesen hangzó neve dacára korántsem ártalmatlan ez a cserje. A Dél-Arábiában és Kelet- Afrikában honos kat levelei amfetaminszerű anyagot tartalmaznak, fogyasztásuk enyhe vagy közepesen súlyos függőséghez vezethet. Jóllehet az Egészségügyi Világszervezet (who) már több évtizede kábítószernek nyilvánította, termesztése, adásvétele és fogyasztása több országban is engedélyezett, sőt nagykeres- kedelmi árát – a tömegigényeket kielégítő ter- mékekéhez hasonlóan – hatóság szabályozza.

catha edulisSzüretkor a cserje apró, friss hajtásait letép- kedik, majd nedves levelekbe csomagolják. A termés egy hányada már Kelet-Afrikában gazdára talál, a java a közel-keleti államokba, Jemenbe, Ománba, Szaúd-Arábiába kerül, nem is akár- hogyan – repülővel. A gyorsaság fontos, mert ha a katlevél fonnyadni kezd, kábító hatása csökken, és így már nem adható el olyan jó áron.

A katot a reményvesztett tömegek drogjának is mondják. A háborúktól, politikai viszályoktól sújtott kelet-afrikai régióban olyan közkedvelt és értékes cikk, hogy sokfelé pénz helyett is elfogadják fizetőeszközül. Az egész napi katadag ára körülbelül 25 etióp birr, vagyis nagyjából háromszáz forint; egy hónapra elegendő katot tehát úgy tízezer forintnyi összegért lehet venni. Ez valamivel több, mint egyhavi átlagkereset. Az utcai standok előtt reggelente sokszor hosz- szabb a sor, mint az élelmiszert áruló üzletek- nél. (Ne feledjük: a kat élvezete függőséget okoz.)

A katrágás igazi társasági esemény. A férfiak sokszor napi négy-hat órán át, külön erre a célra fenntartott helyiségben hódolnak az élvezetnek (a nők körében nem jellemző a katfogyasztás). Ám nem csak a dologtalanok, henyélők, naplopók élnek kattal (aki naponta sok órát rág, nem dolgozhat rendszeresen). Etiópiában az egyete- mi hallgatók is előszeretettel rágnak katlevelet. Mint mondják, „bekatozva” sokkal jobban megy a tanulás, sokkal jobban vizsgáznak. „A kat legalább olyan jól hat, mintha négy-öt csésze kávét hajtanánk föl egymás után” – mesélték.

Mindennapi élvezeti cikk, amely közösségeket tart össze, feledteti a bánatot, segít elviselni a terheket – a világnak azon a fertályán ezek sze- rint nem problémának, hanem a problémamegoldás egyik eszközének minősül a kat élvezete.

kat

 

Megjelent a National Geographic Magazin 2015 júliusi számában.

Írta és fényképezte: LANTAI-CSONT GERGELY

Ezt olvastad már?

Riport Txana Ixa-val (törzsi vezető és sámán) az ayahuasca-ról

Riport Txana Ixa-val (törzsi vezető és sámán) az ayahuasca-ról

Eindbaen.nl újabb riportja, ezúttal Txana Ixa-val aki törzsi vezető és sámán. Ezúttal többek között az ayahuasca-ról is beszél.

escort - bugunmersin - mariobet -

supertotobet