FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK!!! FONTOS!!!
Dr. Kazai Anita: Látnokzsálya és életfa – Salvia Divinorum, Tabernanthe Iboga

Dr. Kazai Anita: Látnokzsálya és életfa – Salvia Divinorum, Tabernanthe Iboga

A cikk archiválásának forrása: kazaianita.wordpress.com

Jövőbe látás és múltidézés két különleges pszichedelikus növény segítségével: Salvia divinorum (Látnokzsálya) és Tabernanthe iboga (Életfa)

Jövőbe látás: szalvia

Saját megjegyzés: Dokumentumfilm a Salvia Divinorum-ról (Látnokzsálya)

látnokzsálya (Salvia divinorum) pszichoaktív hatóanyaga, a SalvinorinA az egyik legkülönlegesebb pszichedelikum.

Hatása az elszívás után azonnal bekövetkezik (más szereknél legalább 15-30 perc az élmény felfutási ideje) és rövid ideig (10-15 perc) tart (más szerek hatása több órától néhány napig terjed, kivéve egyetlen másik szert, az elszívva fogyasztott 5-MeO-DMT-t, amelynek hatáskezdete ugyanilyen gyors és hatásának időtartama ugyanilyen rövid).

A SalvinorinA a természetben előforduló pszichedelikumok közül a legpotensebb, azaz a legkisebb mennyiségben hat (200-500 mg; a dózis kis növelése is drámai módon fokozza az élmény intenzitását). Tizedannyi mennyiségben hatásos, mint a korábban legerősebbnek tartott 5-MeO-DMT vagy a psilocybin, és majdnem annyira potens, mint a szemiszintetikus LSD.

Nem a klasszikus pszichedelikumok (DMT, LSD, psilocybin, meszkalin) módszerével dolgozik, azaz nem a szerotonin receptorokhoz kapcsolódik, hanem a kappa-opioid receptorokat ingerli.1 Kémiai felépítése az opioid receptorokra ható összes többi szertől eltérő: a SalvinorinA terpenoid (a többi pszichedelikum általában alkaloid, viszont a kender kannabinoid receptorokhoz kapcsolódó hatóanyagai szintén terpenoidok).

A SalvinorinA pszichés/tudati hatása a klasszikus pszichedelikumoktól eltérően, néhány más pszichedelikummal együtt (ketamin, ibogain) disszociatív, és valódi hallucinációkat okoz: az élmény során annak átélője nincs tisztában azzal, hogy hallucinál, nem emlékszik arra, hogy valamilyen szert fogyasztott, az élményeket valóságként éli meg.

A terpenoidok egyébként az alkaloidok és a fenolok előtt a legelterjedtebb növényi anyagcsere-származékok (szekunder metabolitok), sok növény illatát, ízét, színét adják ezek a szénhidrogének (pl. mangó, komló, citromfű, mentol, koriander, rozmaring, sárgarépa), illetve a növények azért gyártják őket, hogy általuk odavonzzák a beporzó rovarokat vagy a kártevőket megevő ragadozókat, illetve távol tartsák a kártevőket. Az emberiség évezredek óta használja őket medicinális (pl. antibakteriális, fájdalomcsillapító) tulajdonságaik miatt is.2

A látnokzsályát is évszázadok/évezredek óta használják a közép-amerikai mazaték indiánok (Mexico, Oaxaca) misztikus élmény kiváltására, sámánszertartások során a szellemvilággal való kapcsolatteremtés, jövendölés, az extraszenzoriális percepció fokozása és gyógyítás (fejfájás, ízületi fájdalom, hasmenés, anémia) (Valdes et al., 1983) céljából.3,4 A mazaték fogyasztási mód: 5-80 pár levél rágása órákon át; a hatóanyag a szájnyálkahártyán keresztül szívódik fel, lenyelve a gyomor-bélrendszerben inaktiválódik.

A SalvinorinA-t 1982-ben Alfredo Ortega és tőle függetlenül Leander Valdes izolálta (Ortega terpenoidokat kutatott a zsálya-fajokban, Valdes a látnokzsálya pszichoaktív összetevőjét kereste, majd azt egerekben vizsgálta), végül 1993-ban Daniel Siebert jött rá arra, hogy a molekula különlegesen erős hatással bír az emberre.5,6,7 A nyugati fogyasztási mód: a szárított levelek vagy a kristályos SalvinorinA, illetve a kristályos formánál sokkal könnyebben kezelhető koncentrált kivonatok elszívása, vaporizálása.

A szájnyálkahártyán felszívódva a hatás szelídebb, tovább tart (akár több óráig), elszívva a fogyasztók drámai tapasztalatokról számolnak be, még a rutinos pszichedelizálókat is megrázza, sokkolja az élmény; a szer eufóriát nem okoz. Az intenzív hatás 10-15 perce alatt legtöbbször lefekszenek, és befelé figyelnek, a tudatuk elválik a testüktől, vízióik különösen valóságosak és meggyőzők. Mivel a mai napig alig vannak komoly kontrollált humán tudományos vizsgálatok (eddig összesen kettő ilyet végeztek, az egyikben 10, a másikban 8 alanyt vizsgáltak, ez utóbbi 1 hónapos utánkövetést is alkalmazott, aminek során nem tapasztaltak mellékhatásokat)8,9, a hatásokról az önkísérletezők beszámolói alapján van tudomásunk. (Pl. megnézhetjük a YouTube-ra feltöltött több ezer videót, amelyeken tinédzserek tripelnek ? a közösségi csatornán terjesztett szalvia-utazásokat már tudományos vizsgálatnak is alávetették.)10

Siebert beszámolója szerint a szalviát szívók esetében gyakoriak a következő tapasztalatok:

Az illető tárggyá (pl. egy asztal festékrétegévé, egy nadrág lábává) válik;

Kétdimenziós felszínek, filmek és membránok víziói;

Gyerekkori helyszínek meglátogatása;

A test vagy a személyiség elvesztése, testen kívüli élmények, meghalás-élmény;

Különböző mozgásérzetek, valamifajta erő általi húzás, csavarás;

Kontrollálhatatlan nevetés;

Egybeolvadó valóságok: az illető több helyen tartózkodik egyszerre.

Ritkán az is előfordul, hogy az élmény alatt az alanyok felpattannak, megpróbálnak elrohanni ? ezért is fontos, hogy a pszichedelikus élmény során legyen jelen felvigyázó -, de erre a trip lezajlása után általában nem emlékeznek.11

Dale Pendell könyvében (Pharmako/Poeia) egy fejezetet szentel azoknak a meglátásoknak, amelyeket látnokzsálya-tripjei során szerzett, illetve az Erowid című honlapon angolul, míg a Daath elnevezésű szájton magyar nyelven olvashatók élménybeszámolók.

Mark Mowry és munkatársainak a SalvinorinA hosszú távú toxicitását vizsgáló kísérletei (rágcsálókban) nem találtak toxikus hatást. Az eddigi kevés számú humán vizsgálat alapján a SalvinorinA jövőbeli terápiás lehetőségei széles körűek:13,14,15 gyomor-bélrendszeri panaszok, hasmenés gyógyítása, fájdalomcsillapítás, hangulat- és személyiségzavarok, szenvedélybetegségek (alkohol, kokain, opiát-függőség), epilepszia kezelése, védelem az agyi oxigénhiány következményeivel szemben, valamint szalvia segítséget nyújthat a tudomány legnagyobb rejtélyének, a tudatnak a vizsgálatában.

Múltidézés: iboga

Az ibogain kémiai szerkezetét tekintve nem különleges a pszichedelikumok között: indol-alkaloid, mint a triptamin-származék, szerotonin-receptorra ható klasszikus szerek, pl. a psilocybin, az LSD vagy a DMT. Több szempontból azonban mégis különleges ez a Tabernanthe iboga nevű, közép-nyugat afrikai növény gyökérkérgéből kivont anyag: megevése igen hosszú tudatállapot-változást eredményez, 24-36 órán át zajlik az általa kiváltott trip ? ez a leghosszabb hatástartam a pszichedelikumok között. Másrészt egyedülálló a hatása abból a szempontból is, hogy testi, fizikai szinten képes megszüntetni az opiát-, nikotin- és alkoholfüggőséget: az addikciót okozó anyagok központi idegrendszeri receptorait elfoglalva véget vet az ezen anyagok utáni sóvárgásnak, és megakadályozza, hogy fogyasztásuk abbahagyása esetén megvonási tünetek alakuljanak ki.16

Az ibogát nagyobb dózisban évszázadok óta fogyasztják Gabonban és Kamerunban a Bwiti nevű spirituális tradíció beavatási, felnőtté avatási szertartásain komplex víziókat okozó, spirituális élményeket katalizáló hatása miatt, kisebb dózisban pedig stimuláns, étvágy- és szomjúságcsökkentő, afrodiziákus hatása miatt.16 Az iboga elnevezés a tsogo nyelv szavából ? boghaga ? származik, aminek jelentése: gyógyító, illetve szent fa, életfa.

A 20. század második felében kialakult nyugati terápiás szubkultúrában zömmel addikciók gyógyítására (nagy dózisban: 30mg/testsúlykg) használják orvosok, pszichológusok, laikus segítők, illetve szenvedélybetegek önsegítő csoportjai, valamint (kisebb dózisban: 5mg/testsúlykg) használják pszichedelikus pszichoterápia és spirituális élménykeresés segítőjeként is.17

Afrikai felhasználását először a gyarmatosító franciák és belgák figyelték meg, magát a pszichedelikus hatóanyagot 1901-ben izolálták. Az 1930-as években Franciaországban Lambaréne néven stimulánsként és antidepresszánsként forgalmazták.

Függőséget megszüntető hatására 1962-ben az amerikai Howard Lotsof talált rá saját tapasztalata alapján afrikai utazása során.

Pszichedelikus pszichoterápiában a chilei Claudio Naranjo kezdte alkalmazni, és a szintén pszichiáter Jan Bastiaans Hollandiában, valamint a pszichológus Leo Zeff az USA-ban. Az iboga által kiváltott módosult tudatállapotban felélednek a gyermekkori emlékek, azonban nem jelentkezik velük együtt az az érzelmi teher, ami keletkezésük idején jellemző volt, így az egyénnek lehetősége nyílik nagyobb belátásra, valamint a sérülések feldolgozására.18 Az addikció terápiájában is fontos, hogy az iboga révén elért, megvonási tünetek nélküli állapotot az illető kihasználja, és a pszichés transzformatív állapot, valamint szakértő segítségével felderítse függőségének okát, legyőzze a félelmeit és újrastrukturálja életét.

Bár mindkét szer disszociatív és erősen hallucinogén, az iboga által kiváltott, 4-6 órán át tartó víziók során a látnokzsálya hatásától eltérően a tapasztaló megtartja tudatosságát, és tisztában van azzal, hogy pszichedelikumot fogyasztott.19

A többi triptamin-származékhoz hasonlóan, az ibogain farmakológiai hatása igen komplex, többféle receptorhoz kapcsolódik: a szerotonin-receptor ingerlője, ezen kívül a kappa-opioid receptoroknak is agonistája, valamint az NMDA receptorok és a hERG csatornák gátlója; ez utóbbi hatás a felelős a ritkán, az arra fogékonyakban (kardiovaszkuláris problémákkal küzdők) jelentkező mellékhatásáért: az ibogain ugyanolyan hatásmechanizmussal okozhat szívritmuszavart, mint egyes antipszichotikumok, pl. a haloperidol, vagy némely antibiotikum, pl. az eritromycin, vagy bizonyos szívritmuszavar elleni kezelésben használatos gyógyszerek, pl. az amiodaron.20 Az ibogain ezen kívül hat pl. a dopaminerg, a GABA-erg, a kolinerg, a nikotinerg, valamint a glutamát receptorokra is.

Mint a triptamin-pszichedelikumok kutatója és előállítója, a vegyész Alexander Shulgin és felesége, Ann Shulgin megjegyzik triptaminszármazékokról szóló könyvükben: az ibogain durva tripet okoz, ami fizikailag és mentálisan egyaránt megterhelő, azaz a szer nem alkalmas rekreációs drognak (fizikai hatások: izomkoordinációs zavar, szájszárazság, hányinger, hányás, akár 24 órán át).21 Azonban arra sem alkalmas, hogy gyógyszergyárak nagy pénzeket keressenek vele: bár az addikcióban szenvedők nagy piacot jelentenek, az ibogain túl hatékony: nem kell hónapokon át szedni, a legtöbbször elég egyetlen dózis elfogyasztása, amit pszichoterápia kísér.22 A fizikai függőséget a szer alkalmazása bármilyen pszichológiai vagy emocionális feldolgozás hiányában is megszünteti.

Jelenleg használata az USA-ban, Ausztráliában és 5 EU-tagországban illegális, ami nagyban nehezíti az ibogainnal kapcsolatos tudományos kutatást, és ez az oka annak is, hogy felhasználása az addikció kezelésére a konvencionális kórházi kereteken kívül történik. Államilag szponzorált kutatás hiányában egy civil szervezet, a MAPS (Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies) által fizetett szakemberek tanulmányozzák a Mexikóban és Új-Zélandon működő ibogain- központokban kezelt páciensek esetében jelentkező hosszú távú hatásokat.23

Magyarországon törvényileg mind a SalvinorinA, mind az ibogain új pszichoaktív anyagnak minősülő, C-listás szer, fogyasztásuk nem bűncselekmény, kockázatértékelésük az Országos Addiktológiai Centrum feladata volna.

(Az írás a Szummer Csaba által szerkesztett, a L?Harmattan kiadónál hamarosan megjelenő, pszichedelikumokkal foglalkozó kötetben nyomtatásban is megjelenik majd.)

 Irodalomjegyzék:

Daniel Siebert a Salvia Divinorum Kutatási és Információs Központban összegyűjtötte a látnokzsályával kapcsolatos szakirodalmat, ami online szabadon hozzáférhető.

http://www.sagewisdom.org/index.html

 1. Bryan L. Roth és munkatársai: Salvinorin A: A potent naturally occurring nonnitrogenous ? opioid selective agonist

Proc Natl Acad Sci U S A. Sep 3, 2002; 99(18): 11934?11939.

 1. Bohlmann és Keeling: Terpenoid biomaterials.

Plant J. 2008 May;54(4):656-69.

 1. Gordon Wasson: A new Mexican psychotropic drug from the mint family.

Botanical Museum Leaflets Harvard University 20 77-84. 1962

 1. Valdes, L.J. III. És munkatársai: Ethnopharmacology of Ska Maria Pastora (Salvia divinorum Epling and Jativa-M.). Journal of Ethnopharmacology 7, 287-312. 1983
 1. Ortega, A. és munkatársai: Salvinorin, a new trans-neoclerodane diterpene from Salvia divinorum (Labiatae). Journal of the Chemical Society. Perkin Trans-actions 1: Organic and Bio-Organic Chemistry 2505-2508. 1982
 1. Valdes, L. J.III. és munkatársai: Divinorin A, a psychotropic terpenoid, and divinorin B from the hallucinogenic mint Salvia divinorum. Journal of Organic Chemistry 49, 4716-4720. 1984
 1. Daniel J. Siebert: Salvia divinorum and Salvinorin A: new pharmacologic findings

Journal of Ethnopharmacology, June 1994, 53-56

 1. Ranganathan M és munkatársai: Dose-related behavioral, subjective, endocrine, and psychophysiological effects of the ? opioid agonistSalvinorin Ain humans.

Biol Psychiatry. 2012 Nov 15;72(10):871-9.

 1. MacLean KA és munkatársai: Dose-related effects ofsalvinorin Ain humans: dissociative, hallucinogenic, and memory effects.

Psychopharmacology (Berl). 2013 Mar;226(2):381-92.

 1. James Lange és munkatársai: Salvia divinorum: Effects and use among YouTube users

Drug Alcohol Depend. 2010 Apr 1;108(1-2):138-40.

 1. D.M. Turner: Salvinorin ? The Psychedelic Essence of Salvia Divinorum

https://www.dmt-nexus.me/Files/Books/General/Salvinorin%20-%20The%20Psychedelic%20Essence%20Of%20Salvia%20Divinorum.pdf

 1. Mark Mowry és munkatársai: Acute Physiologic and Chronic Histologic Changes in Rats and Mice Exposed to the Unique Hallucinogen Salvinorin A. Psychoactive Drugs 2003, 35, 379 ? 382. PMID: 14621136
 1. Cunningham és munkatársai: Neuropharmacology of the naturally occurring kappa-opioid hallucinogensalvinorin A.

Pharmacol Rev. 2011 Jun;63(2):316-47.

 1. Fichna J. és munkatársai: Selective natural kappa opioid and cannabinoid receptor agonists with a potential role in the treatment of gastrointestinal dysfunction.

Drug News Perspect. 2009 Sep;22(7):383-92.

 1. Thomas Prisinzano és munkatársai: Kappa-opioids as potential treatments for stimulant dependence

The AAPS Journal, September 2005, Volume 7, Issue 3, pp E592-E599

 1. Jonathan Freedlander: Ibogaine: A Novel Anti-Addictive Compound

A Comprehensive Literature Review, Journal of Drug Education and Awareness, 2003; 1:79-98.

 1. Kenneth Alper, Howard Lotsof, Charles Kaplan: The ibogaine medical subculture

Journal of Ethnopharmacology 115 (2008) 9?24

 1. Claudio Naranjo: The healing journey: new approeches to consciousness.

New York: Pantheon Books, 1973

 1. Kenneth Alper, Stanley Glick: Ibogaine: A Rewiev, San Diego: Academic, 2001
 1. Koenig és munkatársai: Anti-addiction drugibogaineinhibits hERG channels: a cardiac arrhythmia risk.

Addict Biol. 2014 Mar;19(2):237-9

 1. Shulgin és Shulgin: TiHKAL ? Tryptamines I Have Known And Loved

Transform Pr, 1997

http://www.erowid.org/library/books_online/tihkal/tihkal25.shtml

 1. Don Allan: Ibogaine ? Therapeutic Miracle?

Primal Renaissance: The Journal of Primal Psychology  (Spring, 1996)

 1. Long-term effects of ibogaine treatment on patients presently undergoing therapy at independent ibogaine treatment centers in Mexico and New Zealand

http://www.maps.org/research/ibogaine/

Ezt olvastad már?

Riport Txana Ixa-val (törzsi vezető és sámán) az ayahuasca-ról

Riport Txana Ixa-val (törzsi vezető és sámán) az ayahuasca-ról

Eindbaen.nl újabb riportja, ezúttal Txana Ixa-val aki törzsi vezető és sámán. Ezúttal többek között az ayahuasca-ról is beszél.