FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK!!! FONTOS!!!
Kezdőlap > Hírek > Eltűnő idill

Eltűnő idill

Írta Cornelia Kumfert, fényképezte Barbara Dombrowski

Az Amazonas menti esőerdőkben a suhár és az acsuár törzsek teljes harmóniában élnek a természettel ? de vajon meddig még?

Barbara Dombrowski hamburgi fotósnak ?A paradicsom?? című fotóprojektjével az a célja, hogy felhívja a figyelmet ?a világra a klímaváltozás időszakában?. Sorra járja be a földrészeket, s olyan népcsoportokat mutat be, amelyek életkörülményeire veszélyt jelent a klímaváltozás. Első expedíciója Ecuadorba vezetett, ahol megismerkedett az ott őshonos acsuár és suhár törzsekkel.

A suhárok és acsuárok számára az Amazonas fontos táplálékforrás és közlekedési útvonal. A folyó és számtalan mellékága sűrű esőerdőkben kanyarog. A mintegy 6000 acsuárnak és 40 ezer suhárnak otthont adó erdőségek óriási szolgálatot tesznek az emberiségnek: rengeteg szén-dioxidot nyelnek el.

A vadászok, például az első képen látható suhár indián Agustin a maguk elejtette állatokból élnek. A térségben folyó nagyarányú fakitermelés azonban sok állatfajt foszt meg az élőhelyétől, s ezzel Agustin megélhetését is veszélyezteti.

A suhár gyermekek és az acsuár Roberto még őrzik őseik kultúráját és szokásait, ám azokat mindjobban veszélyezteti az erdőirtás és az olajbányászat.

A gyerekek sem tétlenkednek, bár számukra ez még csak játék. Egyszerű horgászbotjaikkal tekintélyes mennyiségű halat fognak az Amazonasba torkolló Rio Pastazából.

Ezt olvastad már?

Sámánizmus világa, gyógyító és tanító növények, icaro - Eindbazen riportja Gino Renzo Cocchella Frisancho-val

Sámánizmus világa, gyógyító és tanító növények, icaro

Gino Renzo Cocchella Frisancho (perui sámán) az úgynevezett növényi gyógyszerekkel dolgozik, szakértelemmel rendelkezik a sámánizmus és a tudat területén.