FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK!!! FONTOS!!!

Felhívás – Boglár Lajos hagyatéka

Egy megmentendő egyedülálló antropológiai gyűjtemény

[Részletek, forrás: http://boglar-hagyatek.blogspot.comhttp://szimbiozisnapok.antroport.hu (Szimbiózis Napok, 2012.05.18.)]

Dr. Boglár Lajos (1929?2004) kulturális antropológus, néprajzkutató 1959-től folyama- tosan végzett gyűjtőmunkát dél-amerikai trópusi őserdei indián törzsek körében. Brazíliában a nambikuara, guarani, kajapó és botokudo indiánoknál, Venezuelában a piaroáknál, Francia-Guayanában pedig a wayana indiánok között kutatva gyűjtött össze Magyarországon páratlan és napjainkra már pótolhatatlan kollekciót e közösségek ünnepi és hétköznapi tárgyaiból. Gyűjtőmunkáját 1999-ig folyamatosan végezte, itthon általa ismerte meg mind a szakma, mind pedig a nagyközönség a dél-amerikai indiánok kultúráját.
Nemzetközileg is elismert gyűjtő- és kutatómunkájának eredménye az a felbecsülhetetlen értékű tárgyanyag, amely ma a budapesti Néprajzi Múzeumban található.


Halálát követően a család tulajdonában maradt a gyűjtemény egy értékes része. Közöttük olyan amazóniai tárgyak, amelyek többségéhez Boglár Lajos haláláig ragaszkodott, személyes emlékei fűződtek hozzájuk. Ezek szakszerű állagmegőrzése, karbantartása és tárolása ma már meghaladja a család anyagi lehetőségeit. A megoldást e gyűjtemény megvásárlása és szakszerű múzeumi elhelyezése jelentené. Sajnos a Néprajzi Múzeum jelenleg nem rendelkezik olyan pénzügyi háttérrel, hogy a család felé a kb. 2.5 millió forintos vételárat ki tudná fizetni.

A Boglár Lajos barátai, tanítványai által létrehozott Szimbiózis Alapítvány ezért egy szponzorkereső kampányt indít, azzal a reménnyel, hogy magánemberek, cégek támogatásával összegyűjtheti a család által kért összeget, majd a tárgyakat a Néprajzi Múzeumnak ajándékozhatja.
Reméljük, hogy a folyamatos külföldi érdeklődés ellenére sikerül hazánkban tartani ezt az egyedülálló néprajzi kollekciót, a magyar amerikanisztika legjelesebb és legemlékezetesebb alakjának rendkívül értékes, ma már pótolhatatlan életművét.

Ezt olvastad már?

Riport Txana Ixa-val (törzsi vezető és sámán) az ayahuasca-ról

Riport Txana Ixa-val (törzsi vezető és sámán) az ayahuasca-ról

Eindbaen.nl újabb riportja, ezúttal Txana Ixa-val aki törzsi vezető és sámán. Ezúttal többek között az ayahuasca-ról is beszél.

escort - bugunmersin - mariobet -

supertotobet