FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK!!! FONTOS!!!
Galerina steglichii Besl

Galerina steglichii – egy kevésbé ismert varázsgomba

Galerina steglichii

Galerina steglichii – egy kevésbé ismert varázsgomba így nagyon keveset lehet tudni róla. Eddig csak egy említést találtak róla, amikor is 1993-ban a németországi Regensburgi botanikus kertben H. Besl mikológus véletlenül felfedezte. Mivel egy üvegházban talált rá így feltételezte hogy a gomba trópusi eredetű de ennél több leírást nem nagyon találunk a gombáról.

Egyéb elnevezések Galerina steglichii Besl, Steglich’s Galerina
Törzs Basidiomycota – Bazídiumos gombák
Osztály Agaricomycetes
Rend Agaricales – Kalapos gombák
Család Hymenogastraceae [Strophariaceae]
Nemzetség Galerina
Hatóanyag psilocybin, psilocin, baeocystin

Ez a barnás, nyomokban kékes gomba a Galerina családba tartozik így nagyon óvatosan kell vele bánni mivel a család minden tagja mérgező. Hygrophanus, domború barnás kalapja 7-13 x 2-3 mm-esek, a lemezek (10) 13-15 mm-es köztes redőkből áll melyek sárgák vagy sárgásbarnák. A törzse 12-23 x 0,8-2,2 mm-esek, hengeres alakú és vörösesbarna színű. A spórák rozsdabarna, narancssárga illetve barna színűek. Augusztustól-novemberig fordul elő.

1994-ben Jochen Gartz elemzett néhány példányt és Wolfgang Steglich kémikus tiszteletére nevezte el, aki sok kutatást végzett gombákkal, többek között gombás pigmentekkel. Elemzés után Gartz megállapította, hogy a szárított gomba, 0,21-0,51% pszilocibint, 0,02-0,07% baeocisztint és 0,08-0,21% pszilocint tartalmaznak (Gartz 1995, 304). Természetesen nem olyan erős pszichedelikum mint a Psilocybe cubensis, de dózis-ról és használatról nem történtek még beszámolók.

Irodalom

  • Besl, H. 1993. Galerina steglichii spec. nov., ein halluzinogener Häubling. Zeitschrift für Mykologie Band 59(2):215-218. Gartz also published a paper on the chemical analysis of this species.
  • Gartz, Jochen 1993 Narrenschwämme – Fools’ Fungi (1993, 67 f.**)
  • Gartz, Jochen 1995. Cultivation and analysis of Psilocybe species and an investigation of Galerina steglichii. Annali dei Musei Civici di Roverto vol. 10:297-306. Dated 10/1994. http://www.lycaeum.org/leda/docs/10423.shtml?ID=10423
  • “A Worldwide Geographic Distribution of the Neurotropic Fungi” (PDF: http://www.magic-mushrooms.net/World_Wide_Distribution_of_Magic_Mushrooms.pdf). Retrieved 2013-02-19.

Képek

Fotók: Andrea Gminder

Ezt olvastad már?

Sámánizmus világa, gyógyító és tanító növények, icaro - Eindbazen riportja Gino Renzo Cocchella Frisancho-val

Sámánizmus világa, gyógyító és tanító növények, icaro

Gino Renzo Cocchella Frisancho (perui sámán) az úgynevezett növényi gyógyszerekkel dolgozik, szakértelemmel rendelkezik a sámánizmus és a tudat területén.

escort - bugunmersin - mariobet -

supertotobet