FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK!!! FONTOS!!!

Légyölő galóca – Univerzum

Amanita muscaria, Légyölő galóca. Részlet az Univerzum – A gombák rejtélyes élete című dokumentumfilmből

Tartalom:

Az aktuális rész ismertetője: Egy ősi szibériai legenda szerint “a gombák az erdő gyermekei”. Való igaz, a hasznos gombafajok 70%-a kizárólag az erdőben fordul elő. Az első gombák 400 millió éve jelentek meg a Földön – azóta hihetetlen sok különböző színű és formájú fajuk alakult ki, amelyek minden kontinenst meghódítottak. A gombák sokszor igen bizarr alakot öltenek – ám az élőlény általunk látott része csak a termőtest. Maga a gomba lehullott levelek vagy korhadó ágak alatt, illetve talajban rejtőzik. A gomba tehát élete végéig rejtve marad, csupán a spórákat tartalmazó kalap emelkedik a föld fölé.

A film ismertetése:

Az embert kezdetek óta érdekli az idő, az idő múlása. A Nap és a Hold égi vándorútja a természet órája. A Nap jelentette az emberek számára is az első időmérő eszközt. Őseink felfedezték, hogy a Nap mindig állandó pályán halad az égen, az idő múlását tehát az árnyékok segítségével is lehet mérni, mindaddig, míg süt a nap. Mechanikus eszközökkel még pontosabban lehet mérni az időt. Ráadásul sem a Nap, sem a Hold nem kell hozzá. Ezek az eszközök viszont olyan érzést keltenek bennünk, mintha az idő meghatározott ütemben telne, ahogy az óra jár. Az idő azonban csalóka dolog.

Ezt olvastad már?

Riport Txana Ixa-val (törzsi vezető és sámán) az ayahuasca-ról

Riport Txana Ixa-val (törzsi vezető és sámán) az ayahuasca-ról

Eindbaen.nl újabb riportja, ezúttal Txana Ixa-val aki törzsi vezető és sámán. Ezúttal többek között az ayahuasca-ról is beszél.