FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK!!! FONTOS!!!

Mindig van új a nap alatt! [Előadás sorozat a Néprajzi Múzeumban]

Obi-ugorok között – Kerezsi Ágnes előadása
2012. november 5. – 14.30

Az előadó több alkalommal járt az obi-ugorok között. Jól ismeri szokásaikat, hiedelmeiket, életmódjukat, életkörülményeiket. Az előadásból többek között megtudjuk, hogyan zajlott a medveszertartás és mi volt a sámánok feladata. Videofelvétel, fotók, műtárgyak segítik a szibériai obi-ugorok világának megismerését.

Afrikai maszkművészet – Földessy Edina előadása
2012. december 3. – 14.30

Az előadás az afrikai maszkművészettel kapcsolatos olyan alapvető és általános kérdésekre ad választ, hogy Afrika mely területein és miért alakult ki a maszkművészet. Ha maszkokra gondolunk, leginkább az arc előtt viselt álarcok jutnak eszünkbe, jóllehet Afrikában a maszkok viseletének módja ennél változatosabb. Mit vagy kit ábrázolnak tulajdonképpen a maszkok? Milyen funkciót töltenek be a különböző társadalmakban, egy-egy közösség életében? Kik viselhetik, és kik készíthetik? Milyen titkok lengik körül őket? A kérdéseket az előadás az általános ismereteken túl konkrét példákkal, sok képi és tárgyi anyag segítségével járja körül, kitekintésként pedig az afrikai maszkok európai felfedezésének fontos mozzanatait is felvillantja. Vajon miként használták föl a maszkokat európai művészek a műveikben? Az európai érdeklődésre milyen válaszok születtek az afrikai művészek részéről? Hogyan változtatták meg, avagy ?hamisítják? a hagyományos maszkokat?

Piaroa indiánok – Főzy Vilma előadása
2013. január 7. – 14.30

A Föld legnagyobb összefüggő esőerdejében egészen a 20. század közepéig éltek olyan népcsoportok, amelyek életmódja az elmúlt évszázadok során nem sokat változott. A trópusi őserdő mélyén varázsló-főnökök vezette kis települések húzódtak meg, amelyek lakói kertjeikben élelemnövényeket termeltek, a környező erdőkben vadásztak. Tárgyaikat a természet adta alapanyagokból készítették, és alapos ismeretekkel rendelkeztek a gyógyító, mérgező vagy bódulatot okozó növényekről is. A Néprajzi Múzeum 2012. október 26-án bezárt Amazónia – utak az indiánokhoz című kiállításának műtárgyai közül néhányat közelről is megnézhetnek azok, akik meghallgatják az amazóniai indiánok életéről szóló előadást.

Ezt olvastad már?

Riport Txana Ixa-val (törzsi vezető és sámán) az ayahuasca-ról

Riport Txana Ixa-val (törzsi vezető és sámán) az ayahuasca-ról

Eindbaen.nl újabb riportja, ezúttal Txana Ixa-val aki törzsi vezető és sámán. Ezúttal többek között az ayahuasca-ról is beszél.