FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK!!! FONTOS!!!

Pszichedelikumok újratöltve? – Szummer Csaba előadása

PSZICHEDELIKUMOK ÚJRATÖLTVE?
– Szummer Csaba (KRE) előadása a pszichedelikumok kulturális, spirituális és terápiás aspektusait tárgyalja –

1966 nyarán Robert F. Kennedy képtelen volt értelmes választ kicsikarni egy egyszerű kérdésre az amerikai kongresszus pszichedelikus kutatásokkal foglalkozó albizottságának tagjaitól : ?[…] ha hat hónapja még érdemes volt az LSD-t kutatni, most miért nem az?? Továbbra is aktuális a kérdés. Az 1990-es évektől kezdődően egyre több terapeuta és kutató véli újra úgy, hogy ezek az intenzív hatású pszichoaktív szerek – megfelelően használva – hatásos terápiás eszközök lehetnek egyes patológiákban, továbbá értékes ismeretekhez juttathatnak bennünket fajunk egyik legnagyszerűbb képességével, a spirituális képzelőerővel, és általában az emberi elme működésével kapcsolatban.

Szummer Csaba a KRE Szociálpszichológiai Tanszékének vezetője. Könyvei: Freud nyelvjátéka, Cserépfalvi, 1993; Freud, avagy a modernitás mítosza, L?Harmattan, 2014. (Erős Ferenccel közösen szerkesztett kötete: Filozófusok Freudról, Cserépfalvi, 1994.)
Kutatási területei: a pszichológia és a pszichoanalízis ismeretelméleti és eszmetörténeti vonatkozásai, a pszichedelikumok kulturális, spirituális és fenomenológiai aspektusai.

 

Könyvének szinopszise:

Az LSD, varázsgombák és más “csodaszerek”? a pszichedelikumok tündöklése, bukása és feltámadása az első olyan magyar nyelvű könyv, amely átfogó képet kínál a pszichedelikumok társadalmi, kulturális, spirituális és terápiás vonatkozásairól.

A pszichedelikumok, vagy ahogyan az orvosi-addiktológiai irodalom nevezi őket, ?hallucinogén szerek? olyan intenzív pszichoaktív anyagok, amelyek a normál éber tudatállapottól radikálisan különböző gondolati és érzelmi folyamatokat hoznak létre az emberi elmében néhány órás időtartamra. A pszichedelikus élmény koherens, rendezett, többnyire pontosan felidézhető és képi modalitású, akárcsak az álom. Társas szempontból nyitottá, bizalommal telivé teszi az ?utazót?, és felerősíti altruista késztetéseit. Az élmény gyakran felemelő, megvilágosodás-szerű. Máskor erős szorongással vagy paranoid gondolatokkal társulhat.

1955 és 1965 között a pszichedelikumok elfogadott terápiás eszközöknek számítottak, a pszichiáterek jelentős része áttörést remélt tőlük, 1965 és 1975 között az amerikai ?ellenkultúra? meghatározó elemévé váltak, 1975 és 2000 között diszkódrogokként ?tengették léha életüket?, hogy az ezredfordulón – igaz, egyelőre csupán kutatások formájában ? újra mint ígéretes terápiás eszközök keljenek új életre.

A könyv első része a hatvanas évek pszichedelikus robbanását mutatja be, ezen belül Timothy Leary és az ellenkultúra szerepét emeli ki. Megismerhetjük a
legfontosabb szereplőket, akik révén a pszichedelikumok megjelentek az amerikai kultúrában Aldous Huxleytól a beat generation íróin keresztül Ken Keseyig. Az ellenkultúrát mint a hatvanas évek nagyhatású, naivan idealista, utópisztikus ifjúsági szubkultúráját rekonstruálom, és túlzásaival együtt mutatom be. A CIA és más titkosszolgálatok tudatmódosító szerekkel kapcsolatos kutatásairól is írok.

A második rész a pszichedelikus élmény spirituális vonatkozásait tárgyalja. A pszichedelikus élmény jellemző módon misztikus felismerésekkel, mitikus hangulattal, transzcendens-spirituális víziókkal, fantáziákkal párosul. A pszichedelikus élmény bizonyos emberekre megtérés-szerű hatást gyakorolt. Számos kultúra fogyasztott és fogyaszt napjainkban is rituális keretek között hallucinogén hatású növényeket, és néhány egyház rituáléja par excellence a pszichedelikumokra alapozódik. Ebben a részben bemutatom ezeket az egyházakat és megpróbálok választ kapni arra a kérdésre, hogy a szerek által kiváltott misztikus állapotok egyenrangúak-e a spontán módon létrejövő misztikus élményekkel. A szerző kitér a módosult tudatállapotok és a spirituális-vallásos élmények kapcsolatára, valamint a vallás kulturális szerepére, és a vallás funkciójára is.

A harmadik rész, Pszichedelikumok és tudomány, a klasszikus kor, az ötvenes-hatvanas évek legfontosabb kísérleteit és terápiás eredményeit mutatja be. Csoportosítja a pszichoaktív szereket, és néhány tudományos elméletet mutat be a pszichedelikumokkal kapcsolatban William Jamestől kezdődően a humanisztikus pszichológiától a transzperszonális pszichológiáig.

A negyedik rész, A pszichedelikumok terápiás és klinikumon kívüli alkalmazásai a jelen kutatásait mutatja be az amerikai elitegyetemeken és a föld különböző országaiban. Végül a negyedik rész a jelenkor pszichedelikus reneszánszáról ad átfogó képet.

A szerző a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Intézetének habilitált docense, egyben a Multidiszciplináris Társaság a Pszichedelikumok Kutatásáért elnöke.

Helyszín: Nyitott Műhely

Ráth György utca 4
Budapest, Hungary

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1529266387332815/

Facebook oldal: https://www.facebook.com/lsdvarazsgombak

Belépő: 500 HUF / orvos-, és pszichológus-hallgatóknak: 0 ft

Ezt olvastad már?

Riport Txana Ixa-val (törzsi vezető és sámán) az ayahuasca-ról

Riport Txana Ixa-val (törzsi vezető és sámán) az ayahuasca-ról

Eindbaen.nl újabb riportja, ezúttal Txana Ixa-val aki törzsi vezető és sámán. Ezúttal többek között az ayahuasca-ról is beszél.

escort - bugunmersin - mariobet -

supertotobet