FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK!!! FONTOS!!!
sámán az orvosi rendelőben

Sámán az orvosi rendelőben

Sámán az orvosi rendelőben. Írta Várkonyi Anna.
Az Andok háromezer méter magas völgyében fekvő kecsua település Otavalo. Örök tavaszban élnek itt az inkák leszármazottai, a kecsua nyelvet beszélő őslakosok. Az ecuadori lakosság 60 százaléka szegény, a mintegy hárommillió kecsua indián 90 százaléka az. Ilyen körülmények között nagy segítség az az ötmillió dollár, amelyet az ENSZ Népesedési Alapja nyújt a nők egészségügyi ellátásának javítására. A világszervezet Népesedési Alapjának úgynevezett Ecuador-programja a főváros, Quito szegénynegyedeinek lakóit is érinti.

Családtervezéssel kapcsolatos tanácsadás, a védekezési módszerek, a terhes-, a meddő- és AIDS-gondozás, valamint az ezekkel kapcsolatos oktatási, továbbképző és felvilágosító tanfolyamok, kiadványok. Ez a program tette lehetővé azt is, hogy (Havaidban felépült a Jambi Huasi, a kecsua egészségház.

A bejáró betegek választhatnak a korszerű és a természeti gyógymódok közül. Ez utóbbiakhoz mintegy 3600 gyógynövényt használnak, de gyógyszergyári termékek is kaphatók kedvező áron. A belgyógyászokon kívül sámán, bába és fogorvos is tart rendelést. A sámán diagnosztizál, a szervezet energiaszintjét méri, ebből következtet a betegségekre, lelki és testi bajokat gyógyít tanácsokkal, a népi gyógyászat módszereivel, gyógynövénykúrákkal.

Az egészségházat eredetileg Otavalo és a környékén lévő tíz faluközösség négyezer lakosának ellátására tervezték, azonban olyan népszerű lett, hogy 1998-ban már kilencezer beteget láttak el. Ottjártunkkor nemcsak kecsua, hanem spanyol ajkú betegekkel is találkoztunk, akik a csak itt fellelhető népi gyógymód, az emberséges bánásmód, az olcsóbb gyógyszer, vagy a nagyobb bizalom miatt választották a Jambi Huasit.

sámán az orvosi rendelőben

A Kubában diplomázott dr. Myriam Conejo nemcsak igazgatónője az egészségháznak, hanem „lelke” is.

„Az ecuadori közkórházak egyáltalán nincsenek felkészülve az őslakosok fogadására – mondta -, nem alkalmaznak indián orvosokat, nem keltenek bizalmat a kecsuákban.”

Akad persze olyan orvos, aki szerelne megismerni a kecsua gyógymódokat, számukra továbbképző tanfolyamokat szerveznek A doktornő szerint a jövő gyógymódjai a korszerű és a természeti gyógyászat kombinációjából alakulnak ki majd.

sámán az orvosi rendelőbenSürgős esetben ENSZ-dzsipen érkezik az orvos a Jambi Huasi körzetében a betegekhez és a szülő anyákhoz. A központ munkájának eredménye, hogy az. idetartozó asszonyok közül jóval többen használnak terhességmegelőző módszereket, mint a kecsua állag. A lányok errefelé tizenöt éves koruk körül mennek férjhez, majd általában három gyereket nevelnek. A magas csecsemőhalálozási arány miatt azonban ennél jóval több a szülések száma. A faluközösségek valódi vezéregyéniségei a bábák Éppen ezért az ENSZ program része a babák továbbképzése is.

A főváros, Quito fölé emelkedő dombra, amely valamikor az indiánok birodalma volt, tíz évvel ezelőtt állítottak fel Caspicara ecuadori szobrász Szűz Mária-szobrát. A város szimbólumává vált alkotás sejtelmes mosolya a köznyelv szerint a domb aljában levő piros-lámpás házakra utal. Nem véletlen, hogy éppen ebben a negyedben adott helyet a főváros önkormányzata az új családgondozónak, amely sajátos kevereké az egészségügyi felvilágosító központnak és a kultúrháznak. Az egyik körzeti rendelő nővére színjátszó csoportot szervezett, szerinte ugyanis a színház az egyik leghatásosabb felvilágosítás. Csoportjával a quitói családközpontban előadtak egy jelenetet. amelyben egy megesett és elhagyott családja által kitagadott kamasz lány belehal az illegális abortuszba. A kamasz közösségre nagy hatással volt az előadás. Quito szegénynegyedeiben élő serdülő lányok köreben ugyan is kiugróan sok a legális és az illegális abortusz Ez utóbbi 1994-ben nyolcvanezer fiatal életet követelt.

Az ENSZ népesedési politikája nagyot változott az utóbbi években. 1994-ben a kairói népesedési világkonferencián egyezségre jutottak a szakemberek abban, hogy a demográfiai célkitűzések érdekében alkalmazott erőszakos módszereknél sokkal többet ér az egészségügyi ellátás és a felvilágosítás javítása. 1999. október 12-re az emberiség létszáma eléri a hatmilliárdot.

Írta: Várkonyi Anna

Ezt olvastad már?

Riport Txana Ixa-val (törzsi vezető és sámán) az ayahuasca-ról

Riport Txana Ixa-val (törzsi vezető és sámán) az ayahuasca-ról

Eindbaen.nl újabb riportja, ezúttal Txana Ixa-val aki törzsi vezető és sámán. Ezúttal többek között az ayahuasca-ról is beszél.