FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK!!! FONTOS!!!
Sámándob készítés sámándob shaman drum

Sámándob készítés – Shaman drum making

A sámándob készítés mai fortélyai

Sámándob-ot lehet venni, de akár magunk is elkészíthetjük az alábbi leírás segítségével, melyet a Szintézis Szabadegyetem adott közre még az 1990-es évek végén.

A dobnak mindenekelőtt a keretét kell elkészíteni. Ehhez leginkább a barkácsboltokban kapható rétegelt lemezek felelnek meg, 3 vagy 4 mm-es vastagságban. A keret több rétegből készüljön. 30-35 cm átmérőig 2 réteg is megfelel, 35-45 cm között 3 réteg, 45-65 cm között 4-5 réteg egymásra ragasztása ajánlott.

sámándob készítés shaman drum

 

A dobkáva szélessége még a kis átmérőjű doboknál is minimum 5-6 cm legyen, de a hagyományos arányokhoz híven az 50-60 cm átmérőjű nagy doboknál se haladja meg a 10-15 cm-t. A rétegeltlemez-csíkok levágatásánál külön szólni kell, hogy hajlítási irányba vágják! (A rétegeltlemez-táblák legnagyobb szabványos hoszzúsága 152cm, így toldás nélkül kb. 45cm átmérőjű káva készíthető.)

sámándob készítés shaman drumA káva összeragasztása. A rétegeltlemez-csíkokat méretre vágva, lecsiszolva előkészítjük, ügyelve arra, hogy a külső rétegek kerülete növekvő méretű legyen. egy alapba (gyúródeszka, pozdorjalemez, rajztábla, asztallap) a dob belső átmérőjének megfelelően hosszú, 40-es-100-as szögeket verünk be. E köré fogjuk a káva csíkjait hajlítani. A csíkok ragasztásához FA1-es hidegenyvet használjunk, a csíkok ragasztás előtti rögzítéséhez pedig pillanatszorítókat. (3-6db-ot) A rétegek ragasztása közt 12 órát várjunk! Az összeállítás fázisai az ábránkon láthatók.

sámándob készítés shaman drum

Az elkészült kávába a bőrözés előtt építsük be a fogantyút, illetve a feszítőpöcköket (pöcköknek előre gyártott fatipli is jó). Ha Y típusú fogót szeretnénk, akkor azt legalább 1-2 héttel korábban vágjuk le, és hántsuk le a kérgét, ugyanis fafajtától függően akár centiket is zsugorodhat száradás közben. A kávához méretre vágott fogót szeggel vagy facsavarral rögzítsük.

 

sámándob készítés shaman drum

A feszítő pöckök ne legyenek 2-4 cm-nél hosszabbak, mert megnehezítik a bőrözést. Rögzítésükhöz az átmérőjüknél (0,5-1,5 cm) kisebb fúróval készítsünk fészkeket (ne fúrjuk át a kávát!) majd a cerúzahegyezővel kúposra faragott pöcköket FA1-el ragasszuk bele. A dobkáva a bőrözés előtt belülről pl. velúrbőrcsíkkal borítható (A káva és a fogó a bőrözés előtt igény szerint pácolható és lenolajjal beereszthető).

sámándob készítés shaman drum

A bőrözéshez szükséges bőrt (kecskét vagy borjút, a marha és a ló ugyanis többnyire túl vastag) bőrkikészítőktől vásárolhatjuk szőrtelenített, ám cserzetlen állapotban. Az általában száraz bőrt egy éjszakára áztassuk vízbe, majd kiterítve mérjük ki a szükséges felületet (lásd ábra). Átlós irányokban, lazán feszítve (éppen csak hullámos vagy ráncos ne legyen) belülről szegeljük fel a kávára. A szög ne legyen hosszabb a a káva vastagságánál. A bőr kb. egy nap alatt szárad ki, eddigre alakul ki a hangja (dobolás előtt óvatosan tűz fölé tartva feszíthető). A kiszáradt bőr megfesthető. A doboláshoz az ábra szerinti bőrös dobverők készíthetők.

sámándob készítés shaman drum

escort - bugunmersin - mariobet -

supertotobet