FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK!!! FONTOS!!!
Sámántudás ma 9. - Somfai Kara Dávid: Dél-szibériai sámánhagyományok
Somfai Kara Dávid (Forrás: youtube.com)

Sámántudás ma 9. – Somfai Kara Dávid: Dél-szibériai sámánhagyományok

Sámántudás ma 9.

  1. Somfai Kara Dávid néprajzkutató előadása: Dél-szibériai sámánhagyományok tudományon innen és túl

  2. Rossa László zeneszerző zenetörténeti előadása, sok zenével

 

IDŐPONT: 2017. 05. 02. 17.30-21.30
HELYSZÍN: Fészek Művészklub (1073 Budapest, Kertész u. 36.)
Jegyár: 1500 Ft
Telefonon érdeklődni: 06 (70) 676 3777
Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/783453655169123/

Somfai Kara Dávid két év múlva már egyetemi diák lett Almatiban. Ő volt az első magyar, aki államközi oktatási csereegyezmény keretében ott tölthetett egy évet. Mivel azonban a városban szinte mindenki oroszul beszélt, elkezdett a Tiensan-hegység falvaiba feljárogatni. Napokat, heteket töltött a pásztorok között, gyűjtötte meséiket, énekeiket. Közben megint történt egy sorsszerű találkozás. Összehozta a szerencséje Torma Józseffel, Magyarország első, 1994-től akkreditált kazahsztáni nagykövetével, akitől előzőleg már jó néhány cikket olvasott a baskír hitvilágról. Természetes, hogy új állomáshelyén is a hitvilág érdekelte a nagykövetet, s felajánlotta Dávidnak, hogy járják együtt a vidéket. A következő egy év nagyrészt ezzel telt. Rengeteget tanult Torma tanár úrtól.
Ezek után kezdte el Budapesten a török-mongol szakot.
Ekkor már sokkal fontosabb volt számára Belső-Ázsia felfedezése, mint az atlétika. Népről népre ismerkedett az újabb és újabb török nyelvekkel. Az ujgur és a kazak után lassan az özbek, a kirgiz, a karakalpak, a nogáj, a baskír, a tatár, a mongol, az altaji, az abakáni, a tuva, a jakut, a türkmén, a kalmak, a burját és a daur nyelvnek is tudója lett. Mire azonban 2000-ben megszerezte a diplomáját, már nem is annyira a nyelvészet vonzotta – bár még ebből írta a diplomamunkáját -, hanem már a néprajz, a törökök és a mongolok hagyományai érdekelték. Főként a néphit és a sámánhit.”

Idézet Csordás Lajos: A száguldó sámánkutató c. írásából, mely Somfai Kara Dávidról szól, és 2009.02.27-én a nol.hu oldalon jelent meg.

Ezt olvastad már?

Riport Txana Ixa-val (törzsi vezető és sámán) az ayahuasca-ról

Riport Txana Ixa-val (törzsi vezető és sámán) az ayahuasca-ról

Eindbaen.nl újabb riportja, ezúttal Txana Ixa-val aki törzsi vezető és sámán. Ezúttal többek között az ayahuasca-ról is beszél.