FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK!!! FONTOS!!!
Kezdőlap > Multimédia > Filmek a samanokról > Sámánutazás: Hoppál Mihály előadása

Sámánutazás: Hoppál Mihály előadása

Hoppál Mihály a sámánokról
[előadás, filmvetítés, kiállítás 11.12.23. A38]

Sámánutazás: Hoppál Mihály előadása
Hoppál Mihály

Szokatlan bevezető hangolta a közönséget a Fanfara Complexa és a Vágtázó Csodaszarvas koncertjére: tudományos előadás! Hoppál Mihály néprajztudós Sámánutazás című, filmvetítéssel megtámogatott kurzusa. (Nem mellesleg: zsúfolt ház előtt zajlott, az A38 állóhajó kiállítótermében.)

Az eset csak azok számára meglepő, akik nem ismerik a VCSSZ-énekes, Grandpierre Attila előző zenekara, a VHK (Vágtázó Halottkémek) és Hoppál Mihály korábbi nem eredménytelen együttműködését. Hoppál 1985-ös, hasonló című előadását ugyanis a VHK spontán koncerttel illusztrálta. Azt rögzítették, majd szűk körben kiadták kazettán: a sámánkutatással foglalkozók részére ? Amerikában. (Néhány évvel ezelőtt, a Vágtázó Életerő színrelépése apropóján majdnem sikerült itthon is megjelentetni az anyagot.) Hoppál Mihály egyébként sok mindent megmutatott, sőt helyre tett a mai sámánok szerepét és ténykedését illetően. (A fiatalon elhunyt kutató, Diószegi Vilmos könyvei is megkerülhetetlenek, legalábbis még mindig frissek és érdekesek ebben a témakörben.)

 

Ezt olvastad már?

Sámánizmus világa, gyógyító és tanító növények, icaro - Eindbazen riportja Gino Renzo Cocchella Frisancho-val

Sámánizmus világa, gyógyító és tanító növények, icaro

Gino Renzo Cocchella Frisancho (perui sámán) az úgynevezett növényi gyógyszerekkel dolgozik, szakértelemmel rendelkezik a sámánizmus és a tudat területén.