FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK!!! FONTOS!!!

Szibériai sámánizmus – Lélek, el ne hibázd!

Szibériai sámánizmus – Lélek, el ne hibázd!

Az osztyákok túlvilágképéről Schmidt Éva etnográfussal.

Schmidt Éva (Budapest, 1948. június 18. – Hanti-Manszijszk, 2002. július 4.) tudományos kutató, tanár, néprajztudós és nyelvész volt.

1991-től 2002-ben bekövetkezett haláláig Nyugat-Szibériában, Belojarszkijban élt a manysik és hantik között, ahol az ő közreműködésével alapított Északi Osztják Folklór Archívumot vezette. Az obi-ugorok etnikus kultúrájának dokumentálása, kutatása illetve megőrzése a visszaszoruló anyanyelvhasználat és a nyomasztó eloroszosodás éveiben – talán így lehetne tömören összefoglalni munkásságát, melynek jelentős része szakmai végrendeletének megfelelően 2022-ig nem publikálható.

A néprajzkutatás és a nyelvészet olyan mennyiségű és minőségű adatot, anyagot és ismeretet köszönhet neki, amely kiemelkedő helyre emeli Schmidt Évát a tudományos életben. Legalább ennyire fontos volt számára a manysi nép illetve az obi-ugorok megmaradásának kérdése.

Az MTA Nyelvtudományi Intézete elkezdte Schmidt Éva már kiadható munkáinak megjelentetését.

2008-ig három kötet jelent meg a Schmidt Éva Könyvtár sorozat keretein belül:

  • Jelentések Szibériából (2005)
  • Nyelv, nyelvjárás, írásbeliség, irodalom (2006)
  • Anna Liszkova énekei+CD melléklet (2008)

Ezt olvastad már?

Riport Txana Ixa-val (törzsi vezető és sámán) az ayahuasca-ról

Riport Txana Ixa-val (törzsi vezető és sámán) az ayahuasca-ról

Eindbaen.nl újabb riportja, ezúttal Txana Ixa-val aki törzsi vezető és sámán. Ezúttal többek között az ayahuasca-ról is beszél.