FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK!!! FONTOS!!!

Tabán 2012 ősz Halmy György filmklubja

Új filmek, érdekes témák, neves előadók

Az elmúlt évben estjeinken Schmidt Évára emlékeztünk, munkássága, személyisége,szellemisége volt a vetítések, beszélgetések fő témája. Az emlékév a július 4-i évfordulón tartott ünnepséggel befejeződött. A következőkben is szeretnénk hűek maradni Éva örökségéhez, őszi programunk szerkesztésekor is képviseljük az általa fontosnak tartott témákat, gondolatokat, életszemléletet, ezek megismertetését az érdeklődőkkel mindaddig, ameddig a köztudatban elfoglalja méltó helyét.

Tabán Moziban október 3-án induló új sorozatban bemutatjuk róla és hagyatékáról szóló legújabb filmünket és folytatjuk témáink kibontását más rendezők értékes munkáinak bemutatása és meghívott előadók segítségével. A vetítések kapcsán a folyamatosan változásban lévő, még mindig alakuló magyar film belső lényegi elemeinek felmutatásával mélyíteni szeretnénk a klubba járók lélektani, filmes és a magyar karakterológiával kapcsolatos ismereteit. Válogatásunk ezúttal nemcsak a magyarság keleti gyökereiről, a keletkutatásról, különleges emberekről, hanem az új filmes generációról és a hátrányos helyzetűek nagyszerű filmes világáról is igyekszik naprakész áttekintést adni a Göcsej Filmszemle és a Zsirai Filmes Napok idei termésének legjavából válogatva.

A sámánokkal összefüggő filmek a következők, a többi filmről részletes információ a Tabán mozi weboldalán található.

2012.december 5.szerda, 18 óra

“Az én sámánkutató létem sorsszerű volt”

Vendégünk Hoppál Mihály neves néprajzkutató. Hetvenedik születésnapja alkalmából bemutatásra kerül a vele a Tabán Moziban készített beszélgetés rövidített változata.

A filmes beszélgetés témái:

“Sárospataki diákként rögeszménk volt, valamit kell tenni a hazáért. Az Akadémiai Kutatő Intézet megalakulásakor én voltam az első “nemecsek”. Diószegi Vilmos beosztottja lettem, aki később hírtelen meghalt, Én dolgoztam fel a hagyatékát.  Az én sámánkutató létem sorsszerű volt. Életem egy jó részét meghatározta a Diószegi hagyaték ápolása. ” Diószegi novum volt a ’70-es, ’80-as években. Élő sámánizmus van a világ sok területén – csak oda kell menni.érte. Diószegi sámánarhcivumot hozott létre  Budapesten, ami egyedülálló, amit ma mindenki használhat.”

Hoppál Mihály legutóbbi beszélgetésünk alkalmával párhuzamot vont lelkiekben Diószegi és Schmidt Éva között. Kettőjük élete, gyermeki felfogása és haláluk módja is sok mindenben hasonlított. A filmen Hoppál Mihály beszél az összeállításban Éva halálának lehetséges okaíról. Mesemondók és táltos történeteik gyakran összemosödnak, történetük elemei fennmaradnak?.

Vendégünk: Hoppál Mihály

 

2012.december 12.szerda, 18 óra

Végtelen történet
PREMIER

Rendező: Halmy György

A 90 perces új epizód alapja a Tabán Moziban tavaly lezajlott Schmidt Éva Emlékév összejövetelein felvett anyag. A hozzászólók között Dr.Pressing LajosSzathmáry Botond és Péterffy András fejtik ki gondolataikat, mellettük a film egyik főszereplője Kiss Anna Kossuth-díjas költő, akinek személyisége, sorsa, világképe sokban rokon Éváéval. A filmben archív felvételen megszólal Éva édesanyja, aki lányával együtt, a régi családi fotóalbumot nézegetve emlékszik vissza arra a különös kislányra, akiből később kalandos életű kutató lett…..A filmet végigkísérik az Éva kedvenc regényéből, Michael Ende Végtelen történetéből Bárd Noémi Polli által felolvasott részletek.

Vendégünk: Kiss Anna, Kossuth-díjas költő

Ezt olvastad már?

Riport Txana Ixa-val (törzsi vezető és sámán) az ayahuasca-ról

Riport Txana Ixa-val (törzsi vezető és sámán) az ayahuasca-ról

Eindbaen.nl újabb riportja, ezúttal Txana Ixa-val aki törzsi vezető és sámán. Ezúttal többek között az ayahuasca-ról is beszél.

escort - bugunmersin - mariobet -

supertotobet