FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK!!! FONTOS!!!

Virtuális barangolás Amazóniában


Nagyobb térképre váltás

A Google térképszolgáltatásának segítségével virtuálisan végighajókázhatunk az Amazonas mentén, s egyúttal megtekinthetjük, milyen környezetben is terül el a világ leghosszabb folyója.

A képeket a brazíliai Rio Negro, az Amazonas egyik mellékfolyója mentén készítették tavaly háromkerekű járművekre szerelt kamerákkal. Az elkészült anyag a Google Maps szolgáltatásán keresztül érhető el, a felhasználók virtuális kirándulásokat tehetnek a vízi útvonalakon és a falvakban is.

“Tegyen egy virtuális csónaktúrát a Rio Negro főfolyása mentén, haladjon el kis törzsi települések mellett, ahol az esőerdőt elárasztja a víz. Másszon hegyet az Amazonas őserdei ösvényein és nézze meg, hogyan szüretelik a paradiót. Még állatot is láthatnak, ha jól megnézik” – írta Karin Tuxen-Bettman, a Google projektvezetője blogbejegyzésében.

Ízelítő:
http://maps.google.com/intl/en/help/maps/streetview/gallery.html#!/Amazon

A térkép magában foglalja Tumbirát, a Rio Negro vízgyűjtőjének legnagyobb települését és más, apróbb falvakat a vidéken.
“Reméljük, hogy ez a Street View alkalmazás bepillantást enged a Föld egyik különleges sarkába, amelyet máskülönben a legtöbbünknek nem volna esélye látni. A kutatóktól a “szobatudósokig” a világon mindenkinek segíteni akarunk, hogy többet tudhassunk meg Amazóniáról és jobban megérthessük, miként óvhatják a helyi közösségek ezt az egyedülálló környezetet a jövő számára” – jelentette ki Tuxen-Bettman.

A kamerákkal felszerelt háromkerekűeket – “trike-okat” -, amelyeket elsősorban a Google online utcai panorámaképeinek felvételéhez fejlesztették ki, tavaly augusztusban “engedték szabadon” Tumbirában. Ez volt az első olyan projekt, amely lehetővé teszi az internetezőknek, hogy virtuálisan bejárják a világ legnagyobb folyójának vidékét.

Az ötletgazda az Amazonas Sustainable Foundation (FAS), amelynek vezetője, Gabriel Ribenboim az AFP francia hírügynökségnek elmondta: fantasztikus látvány volt, amint a trike-ok megindultak, az egyik egy csónak fedélzetén, a másik a szárazföldön haladva.
A járművek speciális, halszemoptikás kamerái folyamatosan panorámafelvételeket készítenek minden irányban. A képeket egy műholdas helymeghatározó készülék gyűjti. A trike-ok használatára megtanította a Google csapata a helyieket és a FAS aktivistáit.

“Be akartuk mutatni, hogy Amazónia nemcsak a növények és állatok birodalma, hanem emberek is élnek itt, olyanok, akik nem igazán értenek egyet a jelenlegi, globális fenntarthatóságról szóló elképzelésekkel” – mondta Virgilio Viana, a FAS ügyvezetője.
A FAS reméli, hogy a Google projektje nemcsak az Amazonas vidékének nézegetésére csábítja a felhasználókat, hanem azt is be tudja mutatni, hogy lehet harmóniában élni az esőerdővel.

“Az erdőirtás nem a hülyeség eredménye, hanem gazdasági döntés, így lehetővé kell tennünk, hogy az emberek azzal keressenek pénzt, hogy a fákat nem kidöntik” – magyarázta Viana.

A projektet a Google a tervek szerint tovább bővíti.

 

Forrás: http://www.havasok.hu/cikk/barangolas-a-paratlan-szepsegu-amazonia-videken-fotelbol

Ezt olvastad már?

Riport Txana Ixa-val (törzsi vezető és sámán) az ayahuasca-ról

Riport Txana Ixa-val (törzsi vezető és sámán) az ayahuasca-ról

Eindbaen.nl újabb riportja, ezúttal Txana Ixa-val aki törzsi vezető és sámán. Ezúttal többek között az ayahuasca-ról is beszél.